Ko ima starija kola - novi trošak uz registraciju

Od 1. januara ove godine eko-test je postao obavezan deo tehničkog pregleda prilikom godišnje registracije automobila u Bosni i Hercegovini.

Region

Izvor: Radiosarajevo.ba

Sreda, 22.03.2017.

11:22

Ko ima starija kola - novi trošak uz registraciju
Foto: Thinkstock

Prema propisu Federalnog ministarstva za saobraćaj i komunikacije eko-test je obavezan uz dodatnu naplatu 22-32 KM za vozila s benzinskim motorom, odnosno 36 KM za vozila s dizelskim motorom.

Ministar komunikacija i saobraćaja Bosne i Hercegovine Ismir Jusko sa saradnicima održao je sastanak s entitetskim kolegama o problematici eko-testova na tehničkim pregledima vozila.

Na sastanku s federalnim ministrom saobraćaja i komunikacija Denisom Lasićem i pomoćnicom ministra za putni saobraćaj Ministarstva saobraćaja i veza Republike Srpske Natašom Kostić utvrđena je neusklađenost pojedinih zakonskih i podzakonskih propisa koji uređuju oblast tehničkih pregleda.

Predstavnici državnog i entitetskih ministarstava na sastanku su doneli zaključak da se pristupi izradi zajedničkog pravilnika i cenovnika, koji bi se primenjivao na celom području BiH.

Kako je naglašeno, za automobile nižih evro-karakteristika naknade za eko-testove će biti veće, dok bi se za vozila viših evro-karakteristika, kao i vozila na hibridni i plinski pogon, plaćao manji iznos takse.

Dogovoreno je da resorna ministarstva i nadležne entitetske institucije i Brčko distrikt do kraja sedmice dostave imena predstavnika za radne grupe za izmenu Pravilnika o tehničkim pregledima, kao i jedinstvenog cenovnika koji se odnosi na sprovođenje poslova tehničkog pregleda vozila, te svih drugih pravilnika koji proizilaze iz Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima BiH o vozilima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: