Muke s ambalažom, ajvar pakuju u strane tegle

Privrednici u BiH uvoze tegle, flaše, foliju, kartone, limenke, pa čak i čepove i poklopce za pakovanje proizvoda, jer se u BiH ova ambalaža ne proizvodi.

Region

Izvor: B92

Subota, 04.03.2017.

15:07

Muke s ambalažom, ajvar pakuju u strane tegle
(Foto: Thinkstock.com)

Na domaćem tržištu se može nabaviti jednostavnija ambalaža poput manjih kartona ili etiketa, dok se većina staklene, limene i plastične ambalaže nabavlja iz inostranstva.

Prema podacima Spoljnotrgovinske komore BiH prošle godine u BiH je na uvoz razne vrste ambalaže potrošeno 99 miliona KM. Ambalaža se uvozila iz Srbije, zatim Hrvatske i drugih zemalja Evropske unije, ali i iz daleke Kine, Amerike, Kande, pa čak iz Dominikanske Republike.

Žarko Mikić, direktor fabrike “Vitaminka” iz Banjaluke, kaže da za ambalažu godišnje izdvajaju skoro istu količinu novca koliko za nabavku voća i povrća.

"Staklenu ambalažu kupujemo od firme koja se nalazi na granici Hrvatske i Slovenije, tetrapake od litar i po u Nemačkoj, a foliju u Srbiji. Ovi proizvodi su skupi jer nema puno fabrika u okruženju koje ih proizvode, a osim toga imamo velike troškove transporta, jer je reč o kabastoj robi", kaže Mikić.

Ističe da bi bilo jeftinije da kod nas ima fabrika za proizvodnju ambalaže, ali da zasad niko nije spreman da se ozbiljnije upusti u ovaj posao.

Perica Tanasić, vlasnik fabrike za preradu voća i povrća “Tanasić” iz Bijeljine, kaže da ambalažu nabavljaju u Mađarskoj, Srbiji i Hrvatskoj.

"Uvozimo tegle, flaše, čepove. Bilo bi dobro da imamo dobavljače na našem tržištu, ali ova proizvodnja je složena pa verovatno zato niko nije pokazao interes da otvori staklaru", kaže Tanasić.

Slavko Stevanović, sekretar Udruženja Sektora za agroindustriju Privredne komore RS, ističe da se, izuzimajući zemlje sa kojima BiH ima sporazume o bescarinskom uvozu roba, na uvoz staklene ambalaže plaća carina, što poskupljuje domaću proizvodnju. To je naročito izraženo kod prerađivača povrća i voća, te proizvodnje sokova i vode, proizvodnje pčelinjih proizvoda...

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: