Pobegli radnici, sad zovu komšije i strance

U poslednje dve i po godine u građevinarstvu je došlo do velikog odliva kvalifikovanih radnika pa je manjak sve izraženiji.

Region

Izvor: Veèernji list

Utorak, 28.02.2017.

12:03

Pobegli radnici, sad zovu komšije i strance
Foto: Thinkstock

Prema podacima HGK, najviše nedostaje kvalifikovane radne snage majstorskih zanimanja, poput zidara, tesara, keramičara, montera suve gradnje itd.

Zbog toga se događa da kompanije moraju da odbijaju poslove jer ne mogu da osiguraju dovoljno radnika. Do toga je došlo nakon ulaska Hrvatske u EU i otvaranja granica, a pogotovo nakon liberalizacije tržišta rada u Nemačkoj.

Kako piše Večernji list, iako u HZZ-u ima prijavljenih nezaposlenih ljudi čak i deficitarnih zanimanja, to nije realan prikaz i građevinske kompanije to dobro znaju.

Te osobe ili rade na crno ili uopšte nisu zainteresovane za rad u struci, zbog čega kompanije i upozoravaju da podaci Zavoda sadrže fiktivne nezaposlene osobe. Ove godine situacija se poboljšala jer je Vlada odobrila više kvota za građevinske kompanije, ukupno 2080, dok je lani kvota bila za 500 radnika.

Međutim i kvote nisu trajno rešenje, slažu se građevinari, pa tako predsednik Udruženja građevinara pri HGK i predsednik uprave Tehnike Zlatko Sirovec kaže kako je potrebno urediti evidenciju na berzi rada, ali i obrazovni sistem uvođenjem dualnog obrazovanja.

Jer trenutno, kako radne snage sa berze nema, oni sami ulažu u edukaciju radnika i trenutno je oko 50 stranih radnika u Tehnici na školovanju. Najviše ih je iz regiona a vode se i razgovori sa nekim ukrajinskim kompanijama o uvozu radnika, s obzirom na to da tamo građevinske kompanije nemaju puno posla pa imaju i viška radnika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

20 h

Podeli: