"Nama smeće, u Austriji sve najlepše"

Mađarska se pridružila Slovačkoj u pozivu EU da zaustavi praksu multinacionalnih kompanija da prodaju nejednak kvalitet pod istim brendom.

Region

Izvor: B92

Ponedeljak, 27.02.2017.

17:25

Foto: Thinkstock

Oni su pozvali EU spreči kompanije da u različitim zemljama prodaju proizvode nejednakog kvaliteta pod istim brendom.

Ovaj potez Budimpešte i Bratislave usledio je nakon izveštaja nadležnih inspekcija u dvema zemljama, prema kojima su mnogi prehrambeni proizvodi koji se prodaju u identičnom pakovanju u susednoj Austriji i Nemačkoj znatno boljeg kvaliteta, prenosi agencija Frans pres.

Na sastanku Saveta EU sledećeg meseca će se raspravljati o ovom pitanju na zajednički predlog Mađarske i Slovačke, saopštilo je mađarsko Ministarstvo poljoprivrede.

"Mađarska očekuje da će EU razmotriti problem i izaći sa zakonskim rešenjem, tako da potrošači u Mađarskoj, Slovačkoj, Austriji i Nemačkoj kupuju brendirane proizvode istog kvaliteta", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da trenutno zakon EU ne predviđa sankcionisanje multinacionalki za prehrambene proizvode dvojnog kvaliteta.

Proizvodi prehrambenih divova, uključujući Unilever i Nestle, od čokoladnih namaza do paketića supe, izgleda da su ukusniji, kremastiji ili veći u Austriji, navodi se u analizi 24 brenda, koju je sprovelo mađarsko telo za nadzor ispravnosti i kvaliteta hrane, Nebih.

"Kompanije koje dominiraju u sektoru maloprodaje prehrambenih proizvoda žele da prodaju smeće u Mađarskoj", izjavio je Janoš Lazar, šef kabineta premijera Viktora Orbana, na konferenciji za novinare ranije ovog meseca.

Budimpešta je takođe najavila šire istraživanje kvaliteta 100 identično brendiranih proizvoda u mađarskim i stranim prodavnicama, navodi francuska agencija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

18 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: