Tako rade Hrvati: Prodaju nam skupo, kupe jeftino

Hrvatska je u prvih devet meseci 2016. u Srbiju izvezla 93 tone vina u vrednosti od skoro pola miliona evra.

Region

Izvor: Poslovni dnevnik

Ponedeljak, 27.02.2017.

11:24

Tako rade Hrvati: Prodaju nam skupo, kupe jeftino
Foto: Thinkstock

U istom periodu je uvoz iz Srbije bio količinski dvostruko veći i iznosio je čak 189 tona, ali je vrednost uvoza bila upola manja i iznosila 252.771 evra.

Srpsko tržište, posebno HoReCa kanali postali su zanimljivi za vrhunska i kvalitetna hrvatska vina, pri čemu su kroz vinsku omotnicu, EU fond za vino, hrvatski vinari u poslednje tri godine pojačali svoje marketinške aktivnost na tom tržištu.

Tako se na međunarodnom sajmu vina u Beogradu predstavlja 11 hrvatskih vinarija, kao i proizvođača opreme za vinarstvo i vinogradarstvo, kaže Vanja Kaluđer, viši stručni saradnik u Sektoru za poljoprivredu prehrambenu industriju i šumarstvo HGK.

Hrvatske vinarije i kompanije koje se bave proizvodnjom opreme izlažu na tom sajmu osmu godinu za redom u organizaciji Udruženje vinarstva pri HGK i to s odličnim uspehom koji se ogleda u rastu izvoza hrvatskih vina na tržište Srbije kao i u sve većoj prisutnosti hrvatskih vina u HoReCa distributivnom lancu, ističu iz HGK.

Dodaju da je u poslednje tri godine napravljen značaja iskorak na tržište Srbije kroz promociju koja se finasira iz tzv. Vinske omotnice. Tako su već dvaput održane prezentacija u Beogradu i Novom Sadu, a jedna od aktivnosti je i nastup na beogradskiom sajmu, kao i poseta vinskih stručnjaka i novinara iz Srbije hrvatskim vinarijama.

Miljenko Vretenar ,vlasnik vinarija San Martino iz Labina, ističe kako je ovo njegov prvi izlazak na tržište Srbije. Ima velika očekivanja. "Potrošači u Srbiji znaju za kvalitetna istarska vina, posebno vole malvaziju, a očekujem da ću određene količine od ukupno 15 vagona, koliko proizvodim, plasirati na ovo tržite", dodaje Vretenar.

Inače, ukupno gledano, hrvatski izvoz vina u prvih devet lanjskih meseci iznosio je 2.146 tona, što je pad od 20 odsto, a vina je izvezeno u vrednosti od 6,74 miliona evra (pad od jedan odsto). Uvoz je iznosio neverovatnih 22.924 tone i bio je količinski tri odsto veći. Za uvoz vina je potrošeno čak 22,66 miliona evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: