Od buma do sunovrata: CG vapi za Rusima

Cene nekretnina u Crnoj Gori opadaju i taj će se trend, uz visok stepen izvesnosti nastaviti i u budućnosti, smatra ekonomski analitičar Vasilije Kostić.

Region

Izvor: B92

Nedelja, 26.02.2017.

13:13

Od buma do sunovrata: CG vapi za Rusima
Foto: Thinkstock

“Oporavak ovog tržišta, odnosno njegov rast, po mom mišljenju, ne treba očekivati skoro", kazao je Kostić Pobjedi.

"Impulsi koji bi mogli delovati u tom pravcu (dinamiziranje ekonomije i drugi) ne proizvode u najvećem broju slučajeva trenutna prilagođavanja cena na tržištu pa tako ni prilagođavanja cena na tržištu nekretnina, već se to dešava s odloženim efektom, čija realizacija, opet, zavisi od niza drugih po karakteru različitih činilaca”, objašnjava on.

Prosečna cena kvadratnog metra stana u novogradnji u Crnoj Gori u prošloj godini iznosila je 1.010 evra i manja je 7,2 odsto u odnosu na 2015, pokazuju podaci Monstata. Prema podacima Monstata, prosečna cena kvadratnog metra stana u novogradnji u prošloj godini u Podgorici je iznosila 1.090 hiljada evra, Baru 1.500 hiljada evra, Budvi 955 evra i Nikšiću 599 evra.

Prema rečima Kostića, do oporavka tržišta neće doći i zbog još prilično redukovane kreditne aktivnosti banaka, koju karakterišu visoke kamatne stope.

“To je još jedan dodatni faktor pada tražnje za nekretninama, što u krajnjem potiskuje cene na dole”, izjavio je Kostić.

Dodatni elemenat u procesu snižavanja cena je, kako navodi, i to da graditelji više nisu spremni da drže cene visokim, kao što su to činili pre, uprkos tome što se tražnja i tada smanjivala.

“To upućuje da njihov trenutni obim prodaje ne obezbeđuje potreban nivo rentabilnosti, što ih dodatno tera da snižavaju cene”, tvrdi Kostić.

On smatra da će tržište nekretnina i druga tržišta ići uzlaznom putanjom kada se ekonomski oporavak učini snažnijim.

“A to ne zavisi samo od nas i naših aktivnosti, već zavisi i od drugih i stanja u njihovim ekonomijama. To je lekcija koju moramo što pre razumeti na pravi način jer je međuzavisnost obeležje modernog razvoja”, rekao je Kostić.

On se osvrnuo i na period od pre desetak godina kada su cene nekretnina u Crnoj Gori vrtoglavo rasle.

“Kada govorimo o povratku na cene iz vremena nekretninskog balona, odnosno “ekonomskog buma“, šanse da se to desi u srednjem roku su minimalne, a u dugom roku je sve moguće”, kazao je Kostić.

Menadžer budvanske agencije “Gold agent“ Vladan Stanišić ocenio je da je prošle godine prodaja stanova na Crnogorskom primorju bila loša.

“I trenutna potražnja za stanovima je loša. Januar i februar su uvek loši meseci u svim sferama biznisa, pa i kod prodaje nekretnina”, kazao je Stanišić.

Prema podacima te agencije, prosečna cena stana Budvi iznosi od 1.500 do 2.000 evra, a pojedini se prodaju i po 3.000 evra.

Stanišić je izrazio čuđenje podacima Monstata i saopštio da se u Budvi ne može naći stan po ceni nižoj od 1.000 evra po metru kvadratnom.

On ne očekuje da će doći do daljeg snižavanja cena stanova.

”Cene stanova ne mogu biti manje zbog cena zemljišta i komunalnih usluga, tako da postoji vrlo malo prostora za spuštanje cena stanova i smatram da do toga neće doći”, smatra Stanišić.

On je naveo i da tržištu fali ruskih kupaca.

“Trenutno ih nema, postoje samo pojedinačni slučajevi, mi smo trenutno za njih skupi”, rekao je Stanišić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: