Srbija izbegla crnu listu, koliki je dug regiona

Ministarstvo finansija Srbije saopštilo je da stanje duga države u decembru 2016. iznosi 25,1 milijardi evra, odnosno 72,9 odsto BDP-a.

Region

Izvor: B92

Nedelja, 26.02.2017.

10:51

Srbija izbegla crnu listu, koliki je dug regiona
Foto: Thinkstock

Srbija se ne nalazi na listi zemalja kojima preti povećanje javnog duga, za razliku od naših komšija, prema navodima Svetske banke.

Crna Gora se nalazi među evropskim državama koje se suočavaju sa rizikom od povećanja javnog duga, navela je Svetska banka u novim Globalnim ekonomskim prognozama.

Javni dug Crne Gore iznosi 2,3 milijarde evra, odnosno 58,84 odsto bruto domaćeg proizvoda BDP.

Rizik od povećanja javnog duga, kako navodi Svetska banka, imaju i Albanija, Belorusija, Hrvatska, Mađarska, Poljska i Ukrajina.

Stanje ukupnog duga u entitetima Bosne i Hercegovine se pogoršava. Sam se dug povećavao u proteklih deset godina, pa su se na entitetskim nivoima menjali čak i zakoni koji su određivali gornji prag zaduženosti, kako bi se podizali novi krediti. BiH je dužna šest milijardi evra, odnosno 41,5 odsto BDP-a.

Najmanji ukupni javni dug beleže Makedonija (3,4 milijarde evra, odnosno 38 posto BDP-a), te Kosovo (852 miliona evra, odnosno 14,47 odsto BDP-a).

Javni ili državni dug čine iznosi koje je država pozajmljivala kako bi finansirala prošle deficite.

Radi se o finansijskom instrumentu koji obuhvata elemente i javnih prihoda i javnih rashoda, jer je u trenutku zaključivanja ugovora o kreditu – prihod, a u trenutku dospeća – rashod države, navode ekonomisti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

23 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: