Smrtni udarac - EU ovo neće preživeti

Izlazak Francuske iz evrozone ne bi samo rezultiralo značajnim finansijskim štetama, već bi zadao možda i smrtni udarac celoj EU, ocenjuju analitičari.

Region

Izvor: Poslovni dnevnik

Nedelja, 26.02.2017.

10:02

Smrtni udarac - EU ovo neće preživeti
Foto: Thinkstock

Prema poslednjim istraživanjima javnog mnjenja, lider francuske krajnje desnice Marine Le Pen povećala je svoju prednost među kandidatima za novog predsednika.

Le Pen će pobediti u prvom krugu 23. aprila, prognoziraju ankete, dobivši 27,5 odsto glasova. To je 2,5 odsto više nego u anketama objavljenima početkom meseca. U drugom krugu Le Pen bi mogla da ukrsti koplja sa nezavisnim kandidatom Emanuelom Makronom koji dobija 21 odsto podrške.

Kao što je i ranije najavljivala, ako postane predsednica Le Pen će zatražiti napuštanje evra i povratak francuskom franku koji bi bio - prema njenoj zamisli - vezan za kurs evra.

"Ne mogu da implementiram moja obećanja o pametnom protekcionizmu i industrijskoj politici uz jedinstvenu valutu. To je kočnica ekonomije, prepreka oporavku. Evro nije valuta, on je političko oruđe", izjavila je nedavno Le Pen na predizbornom skupu.

Ako evrozonu napusti tako značajna država kao što je Francuska koja je još i jedna od utemeljivača Evropske unije, to znači i najverovatniji raspad cele Evropske unije, ocenjuje Luka Brkić, profesor međunarodnih ekonomskih odnosa sa zagrebačkog Fakulteta političkih nauka.

"Projekat evrozone vidim i kao projekat političke unifikacije Evrope. Raspad evrozone doveo bi do raspada sadašnje EU i njeno vraćanje na period pre 1992. godine i jedinstvenog evropskog tržišta", smatra Brkić.

Širi raspad evrozone u slučaju "Fregzita" predviđa i preduzetnicima naklonjen think-tank Institut Montaigne. Prema njegovoj računici, povratak franku koštao bi Francusku oko 180 milijardi evra.

U dugom roku privreda bi se smanjila za devet odsto i to u optimističnom scenariju, tvrdi Institut Montaigne.

Da se Le Pen igra sa vatrom vraćajući se na franak upozorio je i guverner centralne banke Francois Villeroy de Galhau.

Prema njegovim procenama, napuštanje evra dovelo bi do poskupljenja otplate francuskog duga za 30 milijardi evra godišnje.

Zbog bojazni investitora da će za pozajmljene evre u Parizu dobiti franke koji će vrediti ko zna koliko već nedeljama raste razlika u prinosu između francuskih i nemačkih državnih obveznica. Trenutno je razlika na najvišem nivou u poslednje četiri godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

6 d

Podeli: