Hrvati trljaju ruke: BG - biće korist i za nas

Otvaranje kineske banke u Srbiji još je jedan korak u prodoru Kine na Balkan i dalje u Evropi, od čega bi i Hrvatska mogla da ima korist, piše Jutarnji list.

Region

Izvor: B92

Ponedeljak, 20.02.2017.

12:31

Hrvati trljaju ruke: BG - biće korist i za nas
Foto: Getty images

To je logična posledica najavljenih investicija, posebno nakon kupovine Železare u Smederevu, objašnjava za hrvatski Jutarnji list Milan Ćulibrk, glavni urednik NIN-a i dugogodišnji ekonomski analitičar.

Srbija je postala prvi strateški partner Kine u regionu, rekao je direktor kineske banke Guoli Tijan, najavljujući da će banka dati svoj doprinos inicijativi “Jedan pojas, jedan put”.

Kina je u novembru 2013. najavila gradnju novog puta svile, odnosno plan velikih ulaganja na poboljšanju infrastrukture od Kine do Zapadne Evrope.

Premda je Benk of Čajna odlučila da otvori filijalu u Beogradu, a ne u Zagrebu, stručnjaci ističu da bi velike koristi od toga moglo da ima upravo hrvatska privreda.

Od beogradske filijale jedne od najznačajnijih kineskih banaka očekuje se, naime, da podstakne nastup kineskog kapitala i na hrvatskom tržištu, o kojem se već godinama govori, ali koji se do sada spoticao na brojnim preprekama.

“Benk of Čajna svakako će biti uključena u otvaranje hrvatske kancelarije za istočnu Evropu za proizvodnju, sklapanje i proizvodnju autobusa, čija će centralna kancelarija biti u Zagrebu. Reč je o velikoj kineskoj investiciji”, kaže Mario Rendulić, čelni čovek Kineskog poslovnog udruženja za jugoistočnu Evropu (CSEBA).

Dodaje da su Kinezi i dalje zainteresovani za gradnju pruge od Rijeke do Zagreba, kao i za druge projekte u segmentu saobraćaja i infrastrukture. Podsticanje vožnje električnim autobusima i automobilima jedan je od njih.

“Znate li šta će značiti za neko naše taksi-udruženje kad mu se pruži mogućnost povoljnog kredita Benk of Čajna? Ili, šta će značiti za naše gradove i županije kad im se otvori mogućnost da Kinezi finansiraju prelazak javnog prevoza na električne autobuse?”, pita se Rendulić.

I Zlatan Fröhlich, predsednik HGK - Komore Zagreb, ističe da bi Hrvatska mogla da ima velike koristi od otvaranja filijale Benk of Čajna u Beogradu. Ovde treba imati na umu da poseban interes Kinezi pokazuju prema zemljama koje su na novom Pptu svile, među kojima je i Hrvatska.

“Otvaranje filijale u Beogradu veliki je događaj i za hrvatsku privredu. Kineski ulagači pokazuju interesovanje za Hrvatsku i važno je da ih u tome prati njihova velika nacionalna banka”, poručuje Fröhlich.

Međutim, uprkos pokazanom interesovanju, Kinezi do sada u Hrvatsku nisu uložili znatniji novac.

Na popisu zemalja iz kojih je u proteklih 25 godina u Hrvatsku došlo najviše ulaganja, a koji objavljuje HNB, nema Kine.

Ni hrvatski ulagači nisu u Kinu uložili veći novac, jer nema Kine kao ulagačke destinacije za hrvatski kapital u poslednje dve i po decenije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: