Tržni centri niču kao gljive posle kiše

Trgovački centri u Sloveniji niču kao gljive posle kiše, a najavljuje se i gradnja novih.

Region

Izvor: B92

Ponedeljak, 20.02.2017.

12:03

Tržni centri niču kao gljive posle kiše
Foto: Thinkstock

Tržnih centara je sve više, iako je Slovenija u evropskom vrhu po trgovačkom prostoru, piše portal Siol.net.

Samo u Ljubljani sledećih godina planiraju se tri velika projekt izgradnje novih trgovačkih centara.

Rumunski fond Prime kapital potvrdio je da ulazi u projekat Emonika na širem području železničke stanice u Ljubljani. Kompleks će sadržati 59.000 kvadratnih metara neto prodajne površine, a u njemu se verovatno može očekivati ponuda visokokvalitetnih slovena;čih i međunarodnih brandova, pri čemu će poslovni prostor zauzimati 21.500 kvadratnih metara.

Izgradnja bi trebalo da počne krajem ove godine. Zoran Janković, gradonačelnik Ljubljane, rekao je da očekuje kako će se ove godine na tržištu naći i trgovački projekatStožice, koji je trenutno u stečajnoj masi propale građevinske kompanije Stožice grepa. Prvobitni plan je predviđao 70.000 kvadratnih metara prodajnog prostora.

Uz to, ove jeseni će Sparova kompanija za nekretnine SES Slovenija početi gradnju trgovačkog centra na Celovškom putu u Šiški, koji će imati 32.000 kvadratnih metara prodajnog prostora.

Portal Siol.net je analizirao u kojim slovenačkim gradovima ima najviše prodajnog prostora u trgovačkim centrima.

Prema poređenju prostora u trgovačkim centrima po stanovniku u većim gradovima u Sloveniji, pokazalo se da je pobednik Novo Mesto. Svaki stanovnik Novog Mesta ima na raspolaganju gotovo tri i po kvadratna metra trgovačkog centra.

Taj gradić ima gotovo tri puta više prostora u trgovačkim centrima po stanovniku od proseka za Sloveniju, u kojoj svaki građanin ima na raspolaganju nešto više od kvadratnog metra trgovačkog centra.

Više trgovačkog prostora od stanovnika glavnoga grada imaju građani pet većih gradova u Sloveniji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

22 h

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

8 h

Podeli: