I Juvitanu seli u BiH, kaže da je Srbija prioritet

Predsednik i vlasnik prehrambenog koncerna Svislajon Takovo Rodoljub Drašković izjavio je da će u Trebinju u aprilu otvoriti fabriku dečje hrane Juvitana.

Region

Izvor: Hercegovina pres

Petak, 10.02.2017.

09:57

I Juvitanu seli u BiH, kaže da je Srbija prioritet
Foto: Youtube screenshot

Drašković je za poslovni portal „Hercegovina pres“ potvrdio da je priprema pogona za dečju hranu u završnoj fazi, a da bi do marta trebalo da budu završena i ispitivanja ovog proizvoda koja su najvišeg nivoa zdravstvene ispravnosti i kvaliteta.

Drašković planira i realizaciju novog projekta dečje kozmetike, konfekcije i higijenske zaštite.

Drašković nije, međutim, rekao da li to znači i definitivan kraj rada fabrike Juvitana u Srbiji,u kojoj je posle izbijanja afere sa neispravnim dečjim kašicama proizvodnja obustavljena krajem novembra prošle godine.

Tada je tvrdio da fabrika dečje hrane iz Inđije "Juvitana" neće biti preseljena uprkos sumnjivim proizvodima i prisustvu štetnih supstanci, kako je tada objavilo Ministarstvo zdravlja. Proizvodi su povučeni, proizvodnja obustavljena, a javnost još nije saznala epilog.

Govoreći o planovima koncerna čiji je vlasnik, Drašković je kazao da ove godine planira da investira u manje razvijene hercegovačke opštine, za što je već angažovao stručne timove koji su zaduženi za idejne projekte. Rekao je, međutim, da mu srpsko tržište ostaje prioritet.

„Postoje dve oblasti kojima ću posvetiti pažnju a to su razvoj industrije u Bileći i razvoj agro industrijskog kompleksa u Popovom i Dabarskom polju gde imam nameru da izgradim agro industrijski kombinat koji će sa svojim finalnim proizvodima osvajati tržišta ne samo regije nego i celog sveta“, ističe Drašković.

„Dinamika investicija će zavisiti od privrednog ali i političko ambijenta u Hercegovini. Sve relevantne institucije i akteri moraju pružiti maksimum ekonomskom razvoju ove regije i shvatiti da iseljavanje više ne može biti tolerisano i opravdano“ ,naglašava Drašković.

On navodi da u svom desetogodišnjem iskustvu na tržištu u Hercegovini nije imao problema sa kvalitetnom radnom snagom i da će takvu poruku poslati i na Investicionoj konferenciji, koja će se, prema najavama, održati u Trebinju u aprilu.

„Pozvaću sve poslovne partnere i ozbiljne ljude iz biznisa kako bi se upoznali sa ovim ambijentom i potencijalima. Poslovni i privredni ambijent u Trebinju i Hercegovini je vrlo povoljan jer je Hercegovina otvorena za investitore i Hercegovina nosi potencijal kao privredni tako i sa aspekta ljudskih resursa“, kaže Drašković. Navodi da je Srbija i dalje prioritet poslovnog sistema Svislajon Takovo I da se u nju godišnje investira više od 10 miiona evra, a u 2017. je planiran projekat revitalizacije srpskog tržišta i privredni rast od oko 20 odsto.

„U Srbiji trenutno imamo 160 maloprodajnih objekata. Ovu godinu moramo završiti sa 250 i približiti se vodećim multinacionalnim kompanijama koje se bave trgovinom“, naglašava Drašković.

Jasno su zacrtani projekti razvoja tržišta i po fabrikama i to je jedna tehnološka nadogradnja, odnosno podizanje nivoa tehnologije, robotizacije, osavremenjavanja po najvišim standardima.

On podseća da je prošle godine Svislajon od Bambija kupio fabriku čokolade Banat iz Vršca koja je bila pred gašenjem, a da je danas u tom pogonu zaposleno 180 ljudi koji rade u tri smene i redovno primaju platu.

Poslovni sistem Svislajon Takovo posluje u šest država, u industriji je zaposleno više od šest hiljada radnika, a u trgovinama oko četiri hiljade.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: