Zahtevaju, plate do 400 EUR bez oporezivanja

Ukidanje poreza na plate ispod 600 KM (oko 300 evra) i uvođenje dodatnih pet odsto na plate iznad toga samo bi podstaklo niže plate ili deo isplate na crno.

Region

Izvor: Nezavisne novine

Utorak, 24.01.2017.

12:50

Zahtevaju, plate do 400 EUR bez oporezivanja
Foto: Thinkstock

To su istakli u Savezu samostalnih sindikata (SSS) BiH, nakon pojave informacije o novoj ideji da, u okviru poreza na dohodak u FBiH, porez na plate niže od 600 KM bude nula odsto, ali za one preko tog iznosa pet odsto veći nego sada.

Neki od ekonomista, pak, kažu da to možda i ne bi bio loš potez jer bi, moguće, bio smanjen rad na crno.

U Ministarstvu finansija i Vladi FBiH su kazali da je još u izradi zakon o porezu na dohodak, s kojim paralelno treba da bude ponuđen i zakon o doprinosima, te da još traje usaglašavanje. U Vladi su napomenuli i da bi trebalo da bude nekoliko stopa, od nulte pa nadalje, ali je sve još u procesu i svakako mora proći i Ekonomskosocijalno veće FBiH.

"Nama ništa novo nije ponuđeno. Ali, ono što je naš predlog je da se ne oporezuje plata do oko 800 KM, odnosno do iznosa prosečne plate u FBiH, da od tog iznosa do iznosa potrošačke korpe od 1.700 1.800 KM oporezivanje može biti 12 odsto, a za plate veće od potrošačke korpe što se nas tiče može biti i 30 odsto", rekao je Selvedin Šatorović, potpredsednik SSS BiH.

Istakao je da sve poreske reforme rade protiv interesa radnika, navodeći da Vlada želi da "izbije" i faktor ličnog odbitka iz zakona i stavi u isti koš porodice s više članova i one koji žive sami.

"Ova ideja o kojoj se sad piše stimuliše poslodavce da daju niže plate, stimuliše nižu penyionu osnovu. Puno je nelogičnosti. Radi se bez kvalitetnih analiza. O tome pišu mediji, a socijalni partneri nisu upoznati, što govori o ozbiljnosti Vlade i kako pristupa ovim procesima", dodao je Šatorović.

Ekonomista Kadrija Hodžić kazao je da treba napraviti analizu koja bi pokazala koliki je priliv poreza, odnosno javnih prihoda od plata.

"Ako bi bio manji nego sada onda se govori o ugroženosti budžeta. Ali ipak bi to rešenje stimulisalo male plate, one do 600 KM koje se ne bi oporezivale. Onda bi se poslodavcima isplatilo da prijave radnike koji rade na crno. Time bi dobila mala, srednja i mikro preduzeća. Ali to su sve samo pretpostavke, mada ima smisla o tome razmišljati", reako je Hodžić.

Napomenuo je ipak da bi bili destimulisani oni koji isplaćuju veće plate, ali da oni svakako moraju prijavljivati radnike jer spadaju u visoke skale.

Sanel Razić, predsednik Odbora za ekonomsku i finansijsku politiku Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, rekao je da ko više zarađuje treba više i da se oporezuje, a ta ideja je postojala i ranije, ali da treba videti kolika su sva opterećenja i šta bi ovo značilo u apsolutnom iznosu.

"Treba videti koeficijente, osnovicu, prateće elemente. Bez te analize teško je donositi kvalitetne odluke ili bilo šta komentarisati", dodao je Razić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: