Spaljuju im otpad za 54 centa po toni

Plastični otpad iz Ljubljane i okoline prevoziće se u Beč i na neprofitnoj osnovi spaljivati u jednoj od triju bečkih spalionica.

Region

Izvor: B92

Ponedeljak, 23.01.2017.

19:12

Spaljuju im otpad za 54 centa po toni
Foto: Thinkstock

To je dogovoreno u sklopu saradnje ta dva pobratimljena grada, potvrdilo je ljubljansko komunalno poduzeće "Snaga".

Po aranžmanu Ljubljane i Beča, slovenački otpad bi se u Austriji spaljivao na neprofitnoj osnovi, po ceni 54 evra za tonu, a cena bi bila pokrivena energijom koja se dobija iz tako spaljenog otpada, te bi Ljubljana platila samo prevoz.

Ljubljana ima problem s plastičnim otpadom jer se pokazalo da nitko u tom gradu ne želi spalionicu koja je planirana pre više godina, a najbliža Ljubljani je u Celju. No, ona posluje na profitnoj osnovi pa bi takav način rešavanja komunalnog problema bio preskup, prenosi agencija Hina.

Aranžman koji tek treba da odobri Ministarstvo za okolinu, odnosi se na 8.000 tona plastičnog otpada godišnje.

Nevladino udruženje "Ekolozi bez granica" protivi se takvom rešenju jer je Ljubljana uključena u međunarodni program "Zero Waste" (Nulti otpad) koji okuplja gradove čiji je cilj takvo zbrinjavanje otpada u kojem se sav otpadni materijal ponovo iskoristi ili reciklira.

Iz slovenačkog ogranka tog međunarodnog udruženja su upozorili da bi Ljubljana, u slučaju odvoženja otpada na spaljivanje u Austriju, mogla izgubiti taj status.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

21 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: