Dok Hrvati beže, drugi im hrle u zemlju

Iako Hrvati mahom napuštaju svoju zemlju u potrazi za boljim životom, postoje i oni za koje je Hrvatska "obećana zemlja" i koji dolaze da rade u njoj.

Region

Izvor: B92

Ponedeljak, 16.01.2017.

12:35

Dok Hrvati beže, drugi im hrle u zemlju
Foto: Thinkstock

Viktor, Mihajlo, Jurij, Oleh, Roman i Serhij i dolaze iz Khersona, s juga Ukrajine.

Kao brodomonteri i zavarivači poslednjih desetak godina rade po brodogradilištima Finske, Norveške, Holandije, Španije, Poljske, Litvanija i Estonije, ali Hrvatska je, kažu, definitivno broj jedan na njihovoj listi najpoželjnije zemlje za rad.

U vreme kada Hrvatsku svakog dana napušta na desetine mladih ljudi u potrazi za perspektivom i boljom budućnosti, ostanete pomalo zatečeni kada od stranaca čujete da su želeli da dođu da rade u Hrvatskoj iako je u pitanju manji novac nego što su zarađivali u tim drugim, razvijenijim zemljama Evropske unije, a na njihovim licima isčitavate da nije reč tek o pukoj kurtoaziji.

Svi iz ove grupe, izuzev Romana, već su bili u Hrvatskoj pre devet, deset godina kada su radili u splitskom brodogradilištu i korčulanskom "Grebenu".

Iz razgovora za Novi list nije teško zaključiti kako im je boravak i rad na ovom južnodalmatinskom ostrvu jedna od, ako ne i najljepša epizoda u njihovom gastarbajterskom životu.

Viktor i njegove kolege nekad su radili u brodogradilištu u Khersonu, smeštenom na ušću Dnjepra u Crno more. Reč je o jednom od najvećih brodogradilišta u Ukrajini u kojem je, kako kažu, pre osamostaljenja države i raspada Sovjetskog Saveza, radilo gotovo 15.000 radnika, a godišnje se isporučivalo i po trinaest brodova.

Krajem devedesetih godina brodogradilište u Khersonu je privatizovano. Danas u njemu radi oko 2.500 radnika koji zbog poznatih političkih zbivanja i napetosti u toj državi, koje su kulminirale ruskom aneksijom Krima 2014. godine, više ne rade nego što rade, a i kada ima posla, kazuju naši sagovornici, uglavnom se radi o ad hoc remontima brodova.

Mesečna plata jednog kvalifikovanog zavarivača u Khersonu, u mesecu kad ima posla, iznosi, preračunali su, oko 300 evra. Kada nema posla, nema ni plate, pričaju nam ovi Ukrajinci koje je golo preživljavanje, baš kao i Hrvate, tera “trbuhom za kruhom” širom Evropske unije, od Finske na severu do Španije na jugu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: