Milijarder merka Hrvatsku, na pomolu veliki bum

Jedan od najbogatijih Ukrajinaca i vlasnik najvećih brodogradilišta u Ukrajini Vadim Novinski dogovarao je u Hrvatskoj saradnju brodogradilišta dveju zemalja.

Region

Izvor: Jutarnji list

Nedelja, 15.01.2017.

12:58

Milijarder merka Hrvatsku, na pomolu veliki bum
Foto: Thinkstock

Novinskog je primio i premijer Andrej Plenković, a dogovoreno je da u februaru dođe u Split kako bi dogovorio konkretnu saradnju sa Brodotrogirom.

Na razgovoru u Banskim dvorima Plenković je naglasio želju Hrvatske da brodogradilišta sarađuju kako bi bila konkurentna na svetskom tržištu.

Kada se zna da je Novinski s partnerom Andrejem Klijamkom vlasnik najvećeg broja metalurških kompanija u Ukrajini u sklopu Smart holding grupe, poslovi s hrvatskim brodogradilištima postaju još zanimljiviji.

Novinski i Klijamko bili su zainteresovani i za kupovinu Železare Sisak, a zanimanje pokazuju i danas.

Plenković je ponovio želju hrvatske strane za saradnju s ukrajinskim preduzetnicima, dok je Novinski, koji je prvi put posetio Hrvatsku, bio zadovoljan mogućnošću da tu investira.

Sastanak u Banskim dvorima organizovao je Ivica Pirić, poslovni čovek i predsednik Ukrajinske komore u Hrvatskoj, koji dugo posluje u Ukrajini i tvrdi da uz brodogradnju postoji mogućnost saradnje i u građevinarstvu.

“Ukrajinci su vrlo zainteresovani za poslove u infrastrukture i izgradnje mostova, a hrvatske firme u tome imaju veliku iskustvo”, kaže Pirić, koji ističe da se nakon Foruma u Kijevu radi na povezivanju biznismena Hrvatske i Ukrajine. Novinski živi u Kijevu, ali ima prijavljeno boravište i u Rusiji.

Prema Forbsu, njegova imovina procenjena je na gotovo dve milijarde dolara, a javnost ga zna i kao oligarha koji se obogatio tokom privatizacije u Ukrajini. Rođen je u Rusiji, a pre pet godina dobio je i ukrajinsko državljanstvo. Dva puta je bio u ukrajinskom parlamentu, ima udele u naftnim i gasnim kompanijama, a iz godine u godinu širi svoje poslovno carstvo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: