Traže minimalac od 250 EUR: Realno, 50% zarade

U Vladi Crne Gore razmišljaju o povećanju minimalne zarade, koja u ovom momentu iznosi 193 evra.

Region

Izvor: B92

Sreda, 11.01.2017.

14:03

Traže minimalac od 250 EUR: Realno, 50% zarade
Foto: Thinkstock

Najavu o povećanju, u razgovoru za Pobjedu, pozdravljaju iz Sindikata, ali se protive iz Unije poslodavaca.

Ministar finansija Darko Radunović kaže da su realna razmišljanja da treba povećati minimalac. Nije govorio o procentu mogućeg uvećanja minimalne zarade, ali je pred praznike na sednici skupštinskog odbora najavio da će Vlada krajem prvog kvartala izaći sa novim pravilima socijalnih davanja.

Podrška sindikataPredsednik Unije slobodnih sindikata Srđa Keković za Pobjedu je kazao da bi minimalna zarada trebala da bude 60 odsto prosečne zarade, umesto sadašnjih 30 odsto.

Prema poslednjim podacima Monstata, prosečna zarada je 503 evra.

U ovom trenutku je ipak realnije očekivati da se utvrdi u visini 50 odsto prosečne zarade. Prvi i osnovni razlog za povećanje zarade je što ona sada ne obezbeđuje egzistencijalni minimum, tako da mnogi građani moraju da rade dodatne poslove, što predstavlja ogromno trošenje energije i odsustvo od porodice”, kaže Keković i podseća da Unija odavno predlaže povećanje minimalne zarade koju utvrđuje Vlada na predlog Socijalnog saveta, a koja je definisana 2013. godine.

“Međutim, u celoj prethodnoj godini, a i duže rad Socijalnog saveta skoro da je zamro, zbog političke situacije i izborne godine (dva puta u kratkom roku promene na čelu Ministarstva rada), pa ovo pitanje nije razmatrano iako smo ga kandidovali “, objašnjava Keković.

U Uniji poslodavaca, međutim, ne dele mišljenje Sindikata.

Prema pokazateljima stanja u privredi, u ovom trenutku nema uslova za povećanje minimalne zarade, kazali su Pobjedi iz ove poslodavačke organizacije.

Smatraju da bi se pre ulaska u eventualnu raspravu oko povećanja minimalca moralo ući u argumentovani dijalog o smanjenju ukupnog opterećenja na zarade, što je UPCG potencirala kroz svoja dokumenta u raspravama na Socijalnom savetu i u razgovorima sa resornim ministarstvima i reprezentativnim sindikalnim organizacijama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: