Kupio jedan hotel, hoće još devet - u Hrvatskoj

Nemački list „Velt am zontag" u opširnom članku piše o povoljnim cenama nekretnina i hotela na hrvatskoj obali.

Region

Izvor: B92

Utorak, 10.01.2017.

09:24

Kupio jedan hotel, hoće još devet - u Hrvatskoj
Foto: Thinkstock

Kao primer navodi švajcarskog preduzetnika Denisa Bandraka koji je za 2,7 miliona evra na ostrvu Korčula kupio manji hotel i planira kupovinu još devet hotela.

Autor članka ističe da je mogao ulagati i u bilo kojoj drugoj destinaciji na Sredozemlju, ali: „… u Hrvatskoj Bandrak vidi najbolji odnos između cene i dobiti. I nije usamljen. Hrvatska privlači sve više hotelijera."

U tekstu se kao razlog tog trenda navodi odličan razvoj turizma, ali se ističe i da je kupovina nekretnina na hrvatskoj obali dobar potez i za privatne ulagače: „Jer, na poznatim odredištima u zapadnom Sredozemlju cene su porasle. Nasuprot tome, čini se da je u Hrvatskoj prilika povoljna.(…) Izgleda da je upravo ove zime došlo do još jednog laganog pada cena, javljaju analitičari."

No istovremeno se upozoravaju ulagači da dobro otvore oči pri kupovini i prekontrolišu vlasničke odnose i valjanost građevinske dozvole.

Kako piše Dojče vele, autor citira Metjua Montegju Poloka, izdavača međunarodnog informacionog servisa za nekretnine za odmor Global properti gajd, koji kaže da su najskuplje turističke nekretnine u Dalmaciji.

To se opravdava dugom turističkom tradicijom te regije, ali i snimanjem poznate serije Igra prestola u Dubrovniku, koje privlači brojne fanove. Ali u članku se upozorava da će s prestankom snimanja serije pasti i zainteresovanost za Dubrovnik: „To može dovesti do toga da cene za vikendice i apartmane oko Dubrovnika uskoro padnu. Ali dugoročno će ulagači verovatno profitirati od nekretnine u tom regionu. 'Biser Jadrana će uvek privlačiti turiste', kaže Tomas Bejerle iz firme za promet nekretnina Katela."

Kao primer regije u kojoj će srednjoročno doći do rasta vrednosti nekretnina u članku se navodi Istra, i to posebno zbog blizine juga Nemačke i Austrije, kao i zbog brojnih međunarodnih zvezda, poput Gvinet Paltrou, Toma Kruza i Bernija Eklstona, koji su bile oduševljene tim poluoostrvom.

Autor teksta prenosi i podatke kojima raspolaže Metju Montegju-Polok, a koje govore da se iznajmljivanjem kuća za odmor i apartmana u Hrvatskoj može ostvariti prosečna dobit od 6,2 odsto. I na kraju se savetuje stranim ulagačima, koji žele na veliko iznajmljivati nekretnine, da u Hrvatskoj otvore firmu, jer na taj način mogu uštedeti na porezu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: