Više od 2.000 EUR - porez i za studente

Hrvatski zakonodavci pripremili su neprijatno novogodišnje iznenađenje studentima odlukom da oporezuju sve koji godišnje zarade više od 15.000 kuna (1.978 evra)

Region

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 05.01.2017.

15:15

Više od 2.000 EUR - porez i za studente
Foto: Thinkstock

"Studentski rad će se oporezivati ove godine puno intenzivnije nego ikad. Naime, studenti preko svojih studentskih ugovora od 1. januara 2017. godine mogu zaraditi tek 15 hiljada kuna godišnje, a da im država ne uzme deo te zarade", piše portal Studentski.hr.

Kad tu magičnu granicu prekorače, dodaje se dalje, svaka sledeća plata biće oporezivana po stopi od čak 24 odsto uz dodatak prireza, zavisno od stope prireza u gradu koji je prebivalište studenta.

"Ipak, taj novac neće biti zauvek u vlasništvu države, već će ga ona vratiti studentu kao povrat poreza u avgustu 2018. godine", objašnjava se u tekstu.

Portal Index.hr piše da će poreznici studentima otimati novac koji zarade, s napomenom da je prag za oporezivanje studentskih zarada s 50.000 kuna u jednom danu i bez ikakve najave spušten na 15.000 kuna.

Studente je ova odluka ostavila u šoku, posebno s obzirom na obećanja HDZ-a u predizbornoj kampanji prema kojima je trebalo da se omogući studentima da zarađuju bez straha od oporezivanja i da tako pomognu roditeljima u finansiranju studija.

Studenti su odmah pokrenuli peticiju i organizuju protest zbog ovakve odluke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: