Hrvati: Snažno ka Aziji, već gledamo u 2018.

U Hrvatskoj je trenutno oko 33.000 turista, od toga više od 8.000 Austrijanaca, gotovo 4.000 Nemaca, oko 3.500 Slovenaca, 2.000 - 4.000 Italijana...

Region

Izvor: Veèernji list

Nedelja, 01.01.2017.

15:27

Hrvati: Snažno ka Aziji, već gledamo u 2018.
Foto: Thinkstock

Samo je decembar, prema podacima eVisitora, u prvih 28 dana doneo četrdesetak hiljada noćenja više nego lani.

Ovu godinu turizam završava sa rekordnih 91,3 miliona noćenja i 16,3 miliona turista. Poređenja možda nisu do kraja precizne, budući da goste i noćenja lani još nije ‘brojio’ eVisitor, ali ispada da je Hrvatska u 2016. ugostila 1,4 miliona turista više, dok plus prema lani u noćenjima iznosi čak 11 miliona.

Prihod od domaćih i stranih turista mogao bi, pak, dostići 9,5 milijardi evra.

"Sezona se očigledno produžila, pogotovo u mesecima nakon sezone, dok se, recimo, maj i dalje pokazuje kao najveći problem", konstatovao je ministar turizma Gari Capeli.

"Duža sezona je prioritet. Na tome ćemo raditi kroz pojačanu promociju zdravstvenog, poslovnog, kulturnog i naučnog turizma te unutrašnjosti zemlje. Moramo gledati i prema 2018. Za godinu-dve ćemo se suočiti s velikim povratkom Turske, Egipta i Tunisa", dodao je on.

"Ne smemo ostati zavisni od tradicionalnih evropskim tržišta i već uveliko razmatramo kako snažno iskoračiti u Aziju, prvenstveno Kinu, ali i Koreju kao i Japan. Sve analize i planovi biće spremni u prvoj polovini 2017. To su ogromni potencijali i gosti koji nam mogu produžiti sezonu", kaže Capeli.

Hoteli van leta imaju mogućnost za oko šest miliona novih noćenja, a porodični smeštaj za čak dvadesetak miliona, napominje šef HTZ-a Ratomir Ivičić.

"Iduća godina bi, očekuje se, trebala da donese plus od četiri miliona noćenja i do 500.000 gostiju. Investicije će sa ovogodišnjih 676 miliona dogodine narasti na 800 miliona evra (500 će uložiti privatni, a 300 javni sektor). Hrvatska će dobiti 40-ak novih hotela, a to je jedan od načina, smatra ministar, da se do 2020. dosegnu turistički prihodi od planiranih 14,3 milijarde evr", kaže on.

"Već vidimo da su najbolji i najskuplji hoteli, s četiri i pet zvezdica, 20 dana puniji nego oni s tri zvezdice", kaže Kapeli, koji smatra da od dizanja cena, koje deo ugostitelja najavljuje nakon rasta PDV-a, neće biti posebne štete.

"Naravno, pod uslovom da nova cena bude opravdana višim kvalitetom. Hrvatska ima vrhunsku gastronomiju, a susedne zemlje u po pravilu više cene", dodaje on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: