CG: Sve srezali, čak i naknadu majkama

Crna Gora će u 2017. godinu ući sa državnim budžetom nešto većim od dve milijarde evra, ali manjim za oko 119 miliona evra nego što je bio ove godini.

Region

Izvor: Beta

Petak, 30.12.2016.

13:27

CG: Sve srezali, čak i naknadu majkama
Foto: Thinkstock

Protiv novog budžeta u Skupštini nije glasao nijedan poslanik, jer opozicija bojkotuje rad parlamenta.

Uz budžet su usvojene mere štednje, smanjenje plata za javne funkcionere za oko osam odsto, kao i naknada za majke za troje i više dece za oko 25 odsto.

Povećane su akcize, a jedino se mogu radovati nezaposleni roditelji koji se nalaze na evidenciji Zavoda za zapošljavanje, jer će od 1. jula 2017. godine njihova deca primati dečiji dodatak.

Kapitalni budžet u idućoj godini, u iznosu od 263 miliona, biće manji za 52 miliona od ovogodišnjeg. Predvidjeno je novo zaduživanje do 455 miliona evra, od čega je za otplatu duga iz predhodnog perioda namenjeno oko 220 miliona evra.

Činjenica da je nova crnogorska vlada, sa novim premijerom, startovala sa smanjenm budžetom i ozbiljnim finansijskim restrikcijama, vrlo je nepovoljna politička okolnost po samu vladu. Tim pre što će opozicija, po svemu sudeći, nastaviti bojkot parlamenta. Zbog toga će legitimitet nove vlade biti stalno na ivici političke održivosti.

Ipak, kada je reč o državnom budžetu, ministar finansija Darko Radunović predvidja da bi prihodi u narednoj godini mogli da budu veći od planiranih, što bi moglo da ublaži restriktivne mere. Radunović je najavio da bi Vlada do kraja 2017. godine mogla da eliminiše budžetski deficit.

Ono što posebno brine i Vladu, ali i gradjane Crne Gore, jeste dalji rast duga, pre svega zbog izgradnje autoputa od Podgorice do Kolašina. Predvidja se da će javni dug do 2019. godine porasti na više od 79 odsto bruto društvenog proizvoda, što se smatra Damoklovim mačem nad državnim finansijama.

Poslanici crnogorskog parlamenta, prema usvojenom budžetu, neće lično podneti gotovo nikakvu žrtvu za finansijsku stabilizaciju države. Manje će, kako je predvidjeno, službeno putovati, ali će i dalje primati veoma visoke plate.

Budžet za poslaničke plate predvidja 2.551.000 evra, oko 630.000 više nego ove godini. Uz visoke plate, poslanici imaju i naknade za gorivo, telefone i odvojeni život, ako dolaze iz drugih mjesta.

Plate će, najverovatnije, primati i 39 poslanika opozicije, iako ne dolaze na skupštinske rasprave. Oni, pak, kako je najavio predsednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović, neće moći, dok traje bojkot rada parlamenta, putovati u inostranstvo.

Brajović je rekao da neće odobravati takva putovanja, ali pitanje je da li će uspeti u tome.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

21 h

Podeli: