5 razloga zbog kojih mrze Uber u Hrvatskoj

Uber bi u Hrvatskoj uskoro mogo biti zabranjen.

Region

Izvor: B92

Četvrtak, 08.12.2016.

16:38

5 razloga zbog kojih mrze Uber u Hrvatskoj
(Foto: Getty images)

Na njega se obrušio ministar saobraćaja Oleg Butković, a konačna odluka o tome da će se pokupiti iz Hrvatske ili će morati da legalizuju poslovanje doneće na sednici Vlade

Prema statistikama tamošnjeg Ministarstva saobraćaja, vozačima Ubera ove godine dobili su oko milion i po kuna kazni jer posluju nelegalno. Za prevoz putnika u Hrvatskoj potrebna je, naime, licenca kakvu imaju taksisti.

Osim toga, Uber Kroacija marketing i promociju obavlja u ime holandske Uber B. V. Holandija koja je vlasnik aplikacije. Zbog sporne poslovne platforme, Uber je potpuno ili delimično zabranjen u Mađarskoj, Nemačkoj, Francuskoj, Italiji, Rumuniji, Japanu, Indiji, SAD-u, Španiji, Holandiji.

Zbog čega je taj servis toliko kontroverzan.

Taksisti ga mrze. Ovo je pet najčešćih zamerki vozača taksija i njihovih poslodavaca:

1. Uber ruši cenu taksija i nelojalna je konkurencija

Ovo je najveća kontroverza oko Ubera - jeftiniji je od taksija što, naravno, ugrožava tu struku. Uber je u proseku od 25 do 50 odsto jeftiniji od taksija. Zašto? Zato što Uber operiše u virtuelnoj mreži, nema silnih troškova amortizacije, a troškovi održavanja vozila prebačeni su na vozača. Te uštede na kraju pretvaraju se u nižu cenu vožnje.

2. Uber izbegava plaćanje poreza i davanja

Licencirani taksisti deo svoje zarade svakog meseca daju matičnoj kompaniji za troškove administracije, dispečerskog centra i sve druge troškove. Vozači Ubera nemaju te troškove, ali prosleđuju deo novca matičnoj kompaniji, u ovom slučaju filijali u Holandiji gde se plaća porez. Iako su vozači Ubera u Hrvatskoj fiskalizovani, prvih sedam meseci svog poslovanja poslovali su na crno bez ikakvih poreskih davanja.

3. Uber ne poštuje bezbednosne standarde

Da biste vozili za Uber morate biti punoletni, ne smete biti kažnjavani i morate da imate kola ne starija od 10 godina i nešto gotovine u džepu. Potrebno je i obavezno autoosiguranje. Drugim rečima, ako imate vozačku i auto, za Uber ste dovoljno dobar vozač, što ljuti taksiste koji svoju licencu moraju da plate i više desetina hiljada kuna.

4. Uber krši hrvatske zakone

Ministar saobraćaja Oleg Butković nedavno je, nakon sastanka sa predstavnicima taksista iz cele Hrvatske, izjavio kako Uber na području države posluje nelegalno. Razlog je taj što ne poseduju dozvole za taksi prevoz predviđene Zakonom o prevozu u drumskom saobraćaju. Iz Ubera Butkoviću odgovaraju kako se njihovi partner-vozači bave iznajmljivanjem vozila sa vozačem, a ne auto-taksi prevozom.

5. Uber krši Ustav

Predsednik HOK-a Dragutin Ranogajec u oktobru je rekao kako 'Uber ne posluje po hrvatskim propisima, na delu je kršenje Ustava jer svi ne posluju po istim uslovima, ovde je reč o tipičnom radu na crno'. Iz Ubera su odgovorili kako su baš svi njihovi partneri-vozači nezavisni preduzetnici sa registrovanim kompanijama ili prometima i da su obavezni da plaćaju poreze Republici Hrvatskoj na ukupnu cenu svake izvršene vožnje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: