Stiže velika promena: Nećete želeti u Nemačku

Hrvati planiraju postepeno uvođenje dualnog obrazovanja po modelu na Nemačku i Austriju, a sve u cilju daljeg iseljavanja stanovništva u zemlje Evrope.

Region

Izvor: Poslovni dnevnik

Sreda, 07.12.2016.

12:50

Stiže velika promena: Nećete želeti u Nemačku
Foto: Thinkstock

Turizam, građevinarstvo, ali i poljoprivreda i brodogradnja - sektori su čiji bi poslodavci već od iduće školske godine bili spremni da prime decu koja bi se školovala prema dualnom modelu obrazovanja, a koji bi se kao pilot-projekat najpre uvodio u trogodišnje strukovne škole.

Ta bi deca najmanje 50 odsto satnice provodila na stručnoj praksi kod poslodavaca, bili bi praktično zaposleni kompanije i dobijali bi platu za svoj rad (u Austriji i Nemačkoj primaju između 60 i 80 odsto plate radnika na tome radnom mestu) i, ne manje važno – tekao bi im radni staž, ističe Luka Burilović, predsednik Hrvatske privredne komore.

Ovaj modela obrazovanja, je po uzoru na onaj u Nemačkoj i Austriji, kao rešenje koje bi mnogo pridonelo smanjenju nezaposlenosti, naročito mladih u Hrvatskoj, zaustavilo iseljavanje, ali i ispravilo nedostatke strukovnog obrazovanja koje, osim što je neretko neusklađeno sa potrebama tržišta, ne omogućuje mladima sticanje onih znanja i veština koje to tržište traži.

“Samo prošle godine u Nemačku se iselilo više od 50.000 radno aktivnog stanovništva, najviše iz Slavonije. Više od 40 odsto mladih do 29 godina kod nas nema funkcionalnog radnog iskustva, zemlja smo koja je po nezaposlenosti mladih treća u Evropi, naspram Austrije i Nemačke, gde je nezaposleno samo pet do deset odsto mladih. Ne tražimo da odmah svih 30.000 učenika u strukovnim trogodišnjim školama uđe u model dualnog obrazovanja, on bi se uvodio postepeno, ali na njemu ćemo insistirati”, kaže Burilović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: