Kinezi prvo banku u Srbiji, sad hoće i u hrvatsku

Varaždinska Vaba banka zatražila je od Hrvatske narodne banke (HNB) prethodnu suglasnost za sticanje vlasničkog udela kineskih investitora u toj banci.

Region

Izvor: Tanjug, SEEbiz

Sreda, 07.12.2016.

10:55

Kinezi prvo banku u Srbiji, sad hoće i u hrvatsku
Foto: Thinkstock

Reč je o kineskim kompanijama CEFC Hainan International Holding i CEFC Shanghai International Group, prenosi portal Seebiz.

Iz Vabe su saopštili da je reč o indirektnom sticanju kvalifikovanog udela, tako što kineski investitori ulaze u vlasništvo češke J&T Finance grupe, čija je banka većinski akcionar hrvatske Vabe sa učešćem od 82,55 odsto.

Češka J&T banka je u Vaba banku ušla sredinom 2014. godine dokapitalizacijom u iznosu od 75 miliona kuna (9,9 miliona evra), čime je stekla 58,33 posto vlasništva, a kasnije je dodatnim dokapitalizacijama povećala vlasnički udeo na 82,55 procenata.

Prema privremenim nerevidiranim podacima koje je nedavno objavila HNB, Vaba banka je jedna od sedam banaka u Hrvatskoj koje su za prvih devet meseci ove godine iskazale bruto gubitak iz poslovanja u iznosu većem od 64 miliona kuna (8,5 miliona evra).

Reč je o banci koja sa imovinom vrednom 1,7 milijardi kuna (225,5 miliona evra), što je udeo od 0,43 odsto u ukupnoj imovini hrvatskih banaka, zauzima 18. mesto medju 27 banaka koje trenutno posluju u Hrvatskoj, dodaje se u tekstu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: