Provera: Ko, šta i kako prodaje Arapima

Od novembra na području BiH traje velika akcija pod nazivom "Nekretnina" koju sprovodi Služba za poslove sa strancima, uz asistenciju bezbednosnih agencija

Region

Izvor: Veèernje novosti

Utorak, 06.12.2016.

13:19

Provera: Ko, šta i kako prodaje Arapima
(Foto: Thinkstock.com)

Namera je proveriti nekretnine koje u BiH kupuju strani državljani, pre svega iz arapskih zemalja i da se otkriju sve fantomske firme, preko kojih se kupuju i preprodaju iste nekretnine Arapima po nekoliko puta, otkriva, za Večernje novosti, Slobodan Ujić, direktor Službe za poslove sa strancima BiH.

"Najviše pretresa bilo je na području Sarajeva i Zenice kad je reč o FBiH, a na području RS proveravali smo informacije za Trebinje, gde nismo otkrili ništa nezakonito. Nakon toga u Banjaluci smo proverili sedam firmi koje su registrovane za trgovinu nekretninama sa arapskim zemljama, ali nisu utvrđene nikakve nepravilnosti u njihovom radu", kaže Ujić.

On dodaje da su u akciji otkrivene brojne nezakonitosti, kako kod firmi, tako i pojedinaca, pri trgovini nekretninama.

"Nakon završetka akcije pojedinci će biti i proterani iz BiH, a biće posla i za bezbednosne službe i poreske institucije. Otkrili smo mnogo firmi koje se fiktivno prijavljuju kako bi bile posrednici u prodaji nekretnina arapskim državljanima. Pojavljuju se nekretnine vredne milione maraka, a firme prikazuju obrte oko 2.000 KM", kaže Ujić.

On navodi da je u toku akcije kontrolisano oko 700 firmi i 16 turističkih naselja širom BiH, gde su investitori povezani sa arapskim zemljama. Kontrola obuhvata strane državljane između ostalog iz Kuvajta, Saudijske Arabije, Sirije, Libije, Ukrajine, Rusije.

U akciji su otkrivene i brojne nepravilnosti oko prepisivanja nekretnina na kupce iz arapskih zemalja, a prekršen je i Zakon o stvarnim pravima FBiH. Naime, građani iz arapskih zemalja ne mogu biti vlasnici nekretnina u BiH, jer ni građani BiH ne mogu imati nekretnine u arapskim zemljama. Zbog ovog člana zakona u BiH se i osnivaju mnoge firme koje za Arape kupuju zemljište po Bosni i Hercegovini, a formalno im ga ustupaju na određeni period, najčešće 99 godina.

Ali kako je otkriveno, neke nekretnine se preprodaju i po nekoliko puta, a takođe se lažiraju i vlasnički papiri.

"U akciji smo pronašli i dobre primere. Tako imamo i pet arapskih firmi koje rade sve po zakonu na području BiH i koji su odlični investitori i zapošljavaju po 300 naših radnika. Uredno isplaćuju plate i sve doprinose. Zbog tako ozbiljnih investitora tržište se mora očistiti od prevaranata", navodi Ujić i dodaje da će javnost zvanično informisati o rezultatima akcije za nekoliko dana.

Dušan Šehovac, nekadašnji asistent na Fakultetu političkih nauka, a posle rata osnivač Demokratske inicijative sarajevskih Srba, kaže da ni za jednu zemlju nije problem masovni dolazak gostiju, pa ni Arapa.

"Da bi država BiH imala koristi od dolaska Arapa, kao turista i investitora, treba uraditi dve stvari. Prvo, da najstrože kažnjava političare i njihove pomagače koji zloupotrebljavaju svoj položaj i svoje kancelarije pretvaraju u agencije za posredovanje. Bogatstvo stiču mimo zakona, i na štetu naroda, a sve to pravdajući parolom "Narod to hoće!" Drugo, da odmah izvrši kontrolu svih institucija koje se bave registracijom preduzeća i prometom nekretnina i utvrdi da li oni poštuju sopstvene zakone", poručio je Šehovac.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

22 h

Podeli: