Magareći bum u CG, zbog mleka prave im utočište

Iako su izbegavali gajenje magaraca u Crnoj Gori, oni su dobili nove fanove zahvaljujući svom dragocenom mleku.

Region

Izvor: B92

Subota, 26.11.2016.

11:25

Magareći bum u CG, zbog mleka prave im utočište
(Foto: Thinkstock.com)

Magarice nemaju mnogo mleka, zbog čega se litar prodaje za 50 evra, ali ovaj biznis može biti slamka spasa za ovu vrstu životinja na Balkanu jer im je broj naglo opao.

Ipak, lekovitost mleka ističu i kupci i proizvođači.

“Mleko je izuzetno zdravo i leči kako kožne tako i druge mnoge bolesti”, kaže Darko Saveljić koji ima tridesetak magaraca u na svojoj "farmi utočišta za životinje" u crnogorskom selu, prenosi AFP.

Tvrdi da čak i male količine mleka dnevno, mogu da pomognu u problemima sa astomom i bronhitisom.

Životinje se muzu tek dva do tri meseca nakon porođaja i daju oko četiri decilitra mleka dnevno, što je sitnica u odnosu na količinu koja se dobija od krave.

“Ne očekujte puno mleka”, upozorava Saveljić, koji i poklanja mleko onima kojima je neohodno a ne mogu da ga priušte.

Fotis Papademas, stručnjak za mlečne proizvode i profesor na Kiparskom tehnološkom fakultetu, kaže da postoje jasni pokazatelji da je magareće mleko efikasno u borbi sa zdravstvenim problemima koji proizlaze iz slabog imunološkog sistema.

Tvrdi da sastav proteina u magarećem mleku, koje je slično ljudskom, ali manje masno, reguliše imunitet, iako napominje da se radi samo o pokazateljima i da za čvrste dokaze treba sprovesti klinička ispitivanja.

“Dokazi nisu još dovoljno čvrsti. Morate biti veoma oprezni prilikom povezivanja zdravlja i hrane”, rekao je.

AFP podseća i na našu farmu u Zasavici, odakle se prodaje najskuplji sir na svetu, napravljen od magarećeg mleka (50 grama košta 50 evra).

Prema zvaničnim podacima iz 2010. u Crnoj Gori ima oko 500 magaraca, ali Saveljić tvrdi da ih je danas samo oko 150, pa je životinja ove godine uvrštena u popis zaštićenih autohtonih vrsta.

"Pre tridesetak godina nije bilo kuće u crnogorskim selima koja nije imala magarca. Bilo ih je na hiljade, ali sada se služimo mašinama pa su magarci postali životinje koje ne služe ničemu“, kaže.

Magarci koje gaji na farmi je ili dobio, ili kupovao na stočnim pijacama, kaže bili su često zanemareni i zlostavljani. Jednog je zatekao slepog, drugog neuhranjenog...

Sada svi imaju svoja imena, i uživaju u miru farme. Ulaz se plaća,ali u kilogramu jabuka ili šargarepe.

Saveljić je pozvao i roditelje čija deca imaju autizam da posete farmu besplatnoi da jave pozitivne promene nakon posete.

“Ako postupate s magarcima dobro, ono su kao psi. Pošovaće te, i zaista su spremni da pođu svuda za tobom”, rekao je.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: