Evo kako da prepoznate falsifikovani novac

Falsifikovani novac je novac u opticaju koji je proizveden ilegalno, a ovakva prevara nanosi ozbiljne štete ekonomiji jedne države.

Region

Izvor: Capital.ba

Ponedeljak, 31.10.2016.

12:12

Evo kako da prepoznate falsifikovani novac
Foto: Thinkstock

Ova vrsta novca slična je službenim sredstvima plaćanja, ali se generalno falsifikovane novčanice razlikuju od autentičnih.

Građani često ne znaju da prepoznaju razliku između prave novčanice i one falsifikovane. Iz CBBiH upozoravaju da osim papira, koji je specifičan i može se na dodir razlikovati od običnog papira, novčanice sadrže zaštitne elemente koji se mogu proveriti bez upotrebe bilo kakve dodatne opreme.

Tako na primer kada se novčanica okrene prema svetlu, u papiru se mogu videti vodeni znak i zaštitna nit. Novčanice imaju i reljefnu štampu koja se može osetiti pod prstima (portret i tekstovi na licu kod novčanica). Postoje i optički promenjivi elementi koji menjaju izgled ili boju pri promeni ugla pod kojim se novčanica posmatra, kazali su iz CBBiH.

Kako kažu, falsifikovane kovanice se od autentičnih mogu razlikovati vizuelno kao i po dimenzijama, težini, materijalu, magnetnim svojstvima, detaljima u kovanju i slično.

Proizvodnja lažnog novca uvrštena je i u Krivični zakon Bosne i Hercegovine gde decidno stoji da će se onaj ko načini lažni novac s ciljem da ga stavi u opticaj kao pravi, ili ko preinači pravi novac s ciljem da ga stavi u opticaj, ili ko lažan novac stavi u opticaj, kazniti kaznom zatvora od jedne do deset godina.

U BiH ove godine su najviše falsifikovane novčanice od 100 KM, a povećan je broj falsifikovanih kovanica od 1 KM.

Falsifikovanje novca nanosi ozbiljne štete funkcionisanju ekonomije, a u prvih deset meseci 2016. godine u Bosni i Hercegovini najviše su falsifikovane novčanice u iznosu od 100 KM. Prema podcima Centralne banke BiH, ove godine falsifikovano je 556 komada novčanica i 1.766 komada kovanica KM.

Ovakvom vrstom prevare nanose se ozbiljne štete ekonomiji države s obzirom na to da se time smanjuje vrednosti pravog novca i povećanje cena zbog kruženja više novca u državi.

Takođe, falsifikovanje dovodi i do smanjenja prihvatljivosti papirnatog novca i gubitaka nastalih prihvatanjem lažnog novca, jer se ne nadoknađuje vrednost falsifikovanih novčanica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: