Mađarima krenulo, Rusi i Kinezi bez Šengena

Mađarska planira da prekine izdavanje dozvola za boravak bogatim investitorima koji nisu iz Evrope, rekao je portparol vlade.

Region

Izvor: Beta

Petak, 28.10.2016.

11:42

Mađarima krenulo, Rusi i Kinezi bez Šengena
Foto: Thinkstock

Tu meru su kritikovali i levica i ekstremna desnica u Mađarskoj.

Od 2013. godine mađarska vlada je izdala skoro 3.000 državnih obveznica nominalne vednosti od 300.000 evra, kojima se stiče pravo na dozvolu za boravak i mogućnost slobodnog putovanja u Šengen zoni. Većinu njih su kupovali Rusi i Kinezi.

"Uslovi za finansiranje mađarskog duga su se poboljšali i tražnja za državne obveznice je porasla i prema tome nije nam više potreban taj instrument", rekao je novinarima Janoš Lazar, bliski saradnik konzervativnog premijera Viktora Orbana.

Lazar je rekao da zvanična odluka o ukidanju dozvola za boravak još nije doneta.

Ukidanje te mere je posebno tražila ekstremno desničarska partija Jobik kao uslov za njenu podršku reviziji Ustava koju Orban želi da sprovede. Orban želi da se zabrani premeštanje izbeglica iz EU u Mađarsku.

"Ni bogati migranti, ni bogati teroristi ne bi trebalo da mogu da dođu u Mađarsku", rekao je šef Jobika Gabor Vona posle sastanka s Orbanom prošle nedelje.

Podrška partije Jobik potrebna je Orbanu da progura izmene ustava pošto njegova partija više nema dvotrećinsu većinu u parlamentu, što je potrebno za izmenu tog dokumenta.

Levičarska opozicija je s svoje strane kritikovala tu meru kao hipokriziju vlade koja kaže da je čvrso protiv dolaska migranata, a istovremeno podržava dolazak stranih oligarha u zemlju i prema tome u EU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: