Alhemija: Kako to CG godinama radi

Spoljnotrovinski deficit Crne Gore u prvih devet meseci ove godine veći je u odnosu na prethodnu godinu, jer je uvoz skoro sedam puta bio veći od izvoza.

Region

Izvor: Beta

Sreda, 26.10.2016.

09:14

Alhemija: Kako to CG godinama radi
Foto: Thinkstock

U prva tri tromesečja ove godine izvezeno je 231,5 miliona evra robe, dok je uvoz bio vredan 1,5 milijadi evra i za 12 odsto je veći u odnosu na isti period prošle godine.

Pokrivenost uvoza izvozom je iznosila 14,9 odsto i manja je za skoro 16 odsto u odnosu na prvih devet meseci prošle godine.

Najvažniji spoljnotrgovinski partner Crne Gore i dalje je Srbija iz koje je uvezeno 346 miliona evra, što je četvrtina ukupnog crnogorskog uvoza. I na izvoznoj strani u Srbiju je otišlo najviše robe iz Crne Gore vredne 53,6 miliona evra.

Disbalans u robnoj razmeni s inostranstvom jedan je od najvećih problema ekonomije Crne Gore, koja već godinama u proseku troši 40 odsto više od onoga što proizvede.

Drastičnu razliku između uvoza i izvoza Crna Gora pokriva stranim investicijama, a delimično i zaduživanjem.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: