Albanci ne pitaju za cenu, CG šalje 95% više

Zabrana seče drveta u Albaniji dovela je do drastičnog rasta izvoza drveta iz Crne Gore u tu susednu državu i rasta cene ogrevnog drveta.

Region

Izvor: B92

Nedelja, 23.10.2016.

11:33

Albanci ne pitaju za cenu, CG šalje 95% više
Foto: Thinkstock

U pojedinim crnogorskim gradovima cena dostiže 50 evra po metru kubnom, piše Pobjeda.

Ukupan izvoz drveta u Albaniju za prvih osam meseci ove godine bio je vredan 2,8 miliona evra i veći je 95,3 odsto u odnosu na isti period prethodne godine, kada je iznosio 1,43 miliona evra.

Privrednici za rast izvoza krive Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja jer je, kako su kazali, propisalo uslove kojima se omogućava da najveći deo drvne sirovine završi u izvozu.

"Izvoz drvne sirovine (ogrev, trupci bukve i drugo) u Albaniju, u prvih osam meseci ove godine, je činio polovinu ukupnog izvoza drveta i iznosio je 1,4 miliona evra. Realizovana vrednost u odnosu na isti prošlogodišnji period predstavlja rast od 87,8 procenata. Ostatak izvoza činila je rezana građa koja u ovoj godini beleži rast izvoza za 103,6 odsto", pokazuju podaci Monstata, koje je Pobjedi dostavila Privredna komora (PKCG).

Građani iz severnog regiona ocenjuju kako je razlog slabije ponude i poskupljenja drva to što su se navodno pojavili kupci iz Albanije koji ne pitaju za cenu, pa metar ogreva plaćaju i 20 evra više od domaćih kupaca.

Osim činjenice da drva "idu“ u Albaniju, kao razlog slabije ponude pojedini koncesionari navode to što još nisu počeli da koriste koncesije na drvne sortimente za ovu godinu.

Zato upućuju kritiku resornom ministarstvu, jer ih na taj način sputava da odrade planirane poslove i kada je u pitanju prerada ali i prodaja drveta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: