Austrija traži više od 2.000 radnika

Nekoliko stotina Slovenaca zapošljava se u Austriji tokom zimske turističke sezone.

Region

Izvor: B92

Subota, 22.10.2016.

15:28

Austrija traži više od 2.000 radnika
(Foto: Thinkstock.com)

Tada, tamošnjim hotelima i skijaškim centrima treba konobara, kuvara, i instruktora skijanja.

Zbog pojačanih potreba za takvim kadrom, Austriji je od početka decembra do Uskrsa treba desetak hiljada stranaca za rad u turizmu, a slovenačkim kadrovima je takav angažman vrlo zanimljiv i zbog novca i zbog blizine.

Samo početkom ove nedelje austrijski javni zavod za zapošljavanje objavio je preko evropske mreže EURES-a potrebu za zapošljavanjem 1.345 kuvara, 1.061 konobara i 308 sobarica, a traže se i instruktori skijanja, navodi ljubljansko "Delo".

Uz javne servise za zapošljavanje, dodatne kadrove za rad u turizmu redovno traže i privatne agencije, a direktno i sami poslodavci.

Slovenija je austrijskim poslodavcima interesantna zbog geografske blizine i dobrog iskustva sa slovenačkim radnicima i zbog agencije za zapošljavanje, koje su kredibilni partneri, izjavio je savetnik za evropske mrežu za zapošljavanje EURES Žarko Marković.

Prosečna mesečna zarada je od 1300 i više evra za šestodnevnu radni nedelju, a zarada veštih i osposobljenih kuvara zna da bude i višestruko veća. Svi imaju i pravo na dobijanje dela godišnjeg bonusa, to jest dela tzv. 13. plate i besplatnu hranu, a tu je i dodatna zarada od napojnica, napominju mediji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: