"Odlični preduslovi, region zajedno do maksimuma"

U jugoistočnoj Evropi postoji mnogo izvora obnovljive energije, a za njihovo maksimalno korišćenje neophodna je saradnja država u regionu

Region

Izvor: B92

Četvrtak, 20.10.2016.

19:53

Foto: Thinkstock

To je izjavila je Karina Barnhold Kleper iz Nordijskog saveta ministara.

Kleper je, na Samitu “Makedonija 2025” u Skoplju, ocenila da postoje sličnosti između skandinavskog regiona i Balkana kad je reč o korišćenju obnovljive energije, dodajući da je Balkan bogat šumama, vodama, sunčevom energijom, te da postoje uslovi za proizvodnju energije iz biomase i otpada, kao i za izgradnju vetroparkova.

To su odlični preduslovi”, kaže Kleper.

Ključna je, međutim, saradnja između država u finansiranju istraživanja i projekata, jer zemlje regiona nemaju dovoljno sredstava da same iznesu istraživanja, razviju zelenu tehnologiju i koriste obnovljivu energiju.

Saradnja je bila osnov uspeha i u skandinavskim zemljama, jer smo sarađivali sa našim komšijama godinama”, rekla je Kleper.

Ona ističe da sve zemlje u regionu treba da sagledaju svoje mogućnosti i sličnosti, prednosti i mane, i na osnovu toga zajedno pokrenu projekte.

Kleper ističe da je prelazak na korišćenje obnovljivih izvora energije proces koji zahteva vreme, navodeći da je tako bilo i u zemljama Skandinavije.

Takođe, ističe da države treba da donesu jasnu odluku o prelasku na obnovljijve izvore energije, usklade svoje zakonodavstvo i podstiču razvoj industrije u tom pravcu.

U Norveškoj su, tako, na primer, ukinute takse za električna vozila, a građani se raznim podsticajima ohrabruju da ih kupe, dok je u Švedskoj uveden porez na ugljenik.

Dakle, za razvoj korišćenja obnovljivih energija mora da postoji kombinacija istraživanja, podsticaja industrije da se razvija u tom pravcu i saradnja među državama regiona”, istakla je Kleper.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: