IBM nadmudrio Hrvatsku, ulažu skoro - ništa?

Tehnološki div IBM planira da svoj centar u Hrvatskoj otvori u proleće sledeće godine i da zaposli 500 ljudi.

Region

Izvor: B92

Petak, 14.10.2016.

10:30

IBM nadmudrio Hrvatsku, ulažu skoro - ništa?
Foto: Thinkstock

Oglas za prijem radnika za korisničku podršku objavljen je pre nekoliko meseci, a uz znanje engleskog i nemačkog jezika od budućih zaposlenih očekuje se da budu timski igrači, a poželjno je da imaju radno iskustvo u radu u kol centrima.

Kako je istakao poslovni direktor IBM-a Hrvatska Damir Zec, zapošljavanje će se odvijati u fazama, pa će punu zaposlenost centar imati kroz nekoliko godina. U branši se priča da inicijalno ovo ulaganje ne bi trebalo da bude veće od pet miliona evra.

IBM se, naime, bavi prodajom znanja i intelektualnog kapitala, tako da se veća ulaganja u materijalnu imovinu ne očekuju.

IBM za sada neće graditi novi centar, nego će se useliti u neki od već postojećih prostora. Kao lokacija se spominje Rugvica - tamo bi svetski informatički div trebalo da smesti svoj megaprocesor, u kojem će se arhivirati milioni digitalnih podataka.

Navodno se razmišlja o poziciji uz reku Savu, preko koje prolaze i tri magistralna dalekovoda, te je pogodna za smeštaj zahtevnog softvera kakav je potreban IBM. Reč je o parceli na kojoj je 80-ih godina prošlog veka HEP planirao da gradi Nuklearnu elektranu Prevlaka, od koje se odustalo.

Hrvatskoj su konkurenti u dovođenju IBM-a bile Slovačka i Slovenija, navodno i Češka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Norvežani beže u Švajcarsku

Oštro povećanje poreza na bogatstvo i dividende od strane norveške vlade orijentisane na levo, podstaklo je desetine bogataša nordijske nacije da se presele.

12:07

21.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

14 h

Podeli: