Hrvati u šoku: Fali nam 15.000, gde da ih nađemo

Hrvatskim hotelima će iduće godine biti potrebno više od 15.000 novih sezonskih radnika, piše Poslovni dnevnik.

Region

Izvor: Poslovni dnevnik

Petak, 14.10.2016.

10:00

Hrvati u šoku: Fali nam 15.000, gde da ih nađemo
Foto: Thinkstock

To će, kako navodi list, biti teško pronaći s obzirom na deficit kadra kao i porast iseljavanja iz Slavonije, tradicionalnog ishodišta kadra u pomoćnim zanimanjima u turizmu.

Sektor koji se već ove godine namučio da dobije radnike duboko je zabrinut, pitanje kadra biće glavna tema skorašnjeg kongresa hotelijera i jedna od nosećih tema panela na Danima hrvatskog turizma.

U Udruženju poslodavaca u hotelijerstvu i Hrvatskom zavodu za zapošljavanje ipak kažu da se počelo na vreme razmišljati. Udruženim snagama već aktivno rade na okupljanju i edukaciji radnika, što možda neće u potpunosti rešiti problem za 2017., no kažu da je ovo dobar početak i da se prošlogodišnja drama ne bi smela ponoviti.

Krajem juna Hrvatski zavod za zapošljavanje i Hrvatska privredna komora potpisali su sporazum o saradnji o osposobljavanju na radnom mestu za poznatog poslodavca za ugostiteljska zanimanja. Edukacijom koja naglasak stavlja na praktične veštine i osnovna znanja planirano je da se obuhvati ukupno 1.100 nezaposlenih, a u model je uključeno već 240 polaznika.

"Na osnovu anketa procenili smo da će sledeće godine hoteli trebati više od 15.000 radnika. Drago nam je da smo ostvarili jako dobru saradnju s našim partnerima, što je dobar početak rešavanja problema s kojim se suočavaju brojne turističke zemlje", kaže direktorka Udruženja Iva Bahunek.

Cilj je edukacija putem proverenih programa, u celoj Hrvatskoj, kako bismo do proleća dobili kvalifikovane ljude za hrvatske hotele.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: