Hrvati pioniri: Svi iz regiona biće kod njih

Zagrebačka berza i estonski startap Funderbeam krenuli su u osnivanje kompanije koja će postati osnov za pokretanje prve berze startapa u Hrvatskoj i regionu.

Region

Izvor: Poslovni dnevnik

Utorak, 04.10.2016.

10:58

Hrvati pioniri: Svi iz regiona biće kod njih
Foto: Thinkstock

Nova kompanija počeće da radi do kraja godine i privući će startapove iz Hrvatske, Slovenije, Srbije i ostatka regiona.

Ivana Gažić, predsednica Uprave Zagrebačke berze kaže da su se na partnerstvo s Funderbeamom odlučili zbog njihove želje da šire svoj vrlo razvijeni poslovni model, koji kao inovacija u svetu prva nudi trgovinu udelima nakon investiranja, što nije slučaj s drugim crowdfunding platformama.

"Funderbeam South-East Europe imaće lokalni pristup, na primer imaće deo internet stranice na hrvatskom jeziku, a još je važnije što će proces selekcije startapova koji koriste platformu biti lokalizovan uključivanjem stručnjaka iz regiona u proces selekcije", kaže Gažić.

Pojašnjava da im je važno da osiguraju da zaista najbolji i najperspektivniji startapovi prikupljaju sredstva za rast i razvoj preko te platforme.

"Zato je potrebno lokalno znanje, poznavanje prilika, poslovnog okruženja i svega drugog vezanog uz startap pa zato planiramo u savetodavno telo Funderbeam SEE-a uključiti i stručnjake iz regiona", kaže Gažić.

Funderbeam je nastao pre godinu dana. Iza platforme, koja je prvo rešenje za trgovanje udelima u startapima zasnovano na blockchain tehnologiji, je suosnivač Skypa Jaan Tallinn. Platforma je privukla startape i investitore iz Velike Britanije, Nemačke, Finske i drugih evropskih zemalja.

Gažić navodi da će startapovi da bi mogli koristiti njihove usluge morati imati vodećeg investitora, svojevrsnog mentora i pregovarača upućenog u rad finansijskog tržišta.

"Ceo proces na taj način strukturiran upravo zato što u tom slučaju startap komunicira s jednim investitorom, a ne potencijalno s desetinama ili stotinama pri ćemu vodeći ulagač može biti i osnivač startapa", kaže Gažić.

U Hrvatskoj se za sada priča isključivo o ulaganju u obliku tokena. Gažić pojašnjava da investitori zapravo ulažu u formi duga, a za novac koji su uložili dobijaju tokene.

"Tokeni su digitalni zapisi, fragmenti bitkoina koji sadrže informaciju o tome koju imovinu token predstavlja i taj se podatak skladišti. Bitkoin tehnologija time omogućuje vođenje registra udela. Regulativa u Estoniji i Hrvatskoj skoro je identična, budući da je reč o dve zemlje iz Evropske Unije", kaže Gažić.

Iako na stranici Funderbeama stoji da primer gde je naknada za investiciju od 200.000 evra 9.500 evra, Gažić kaže da će se naknade dogovarati individualno. "Sadrže naknadu za pokretanje sindikata ulagača, provizije od prikupljenih sredstava, a biće konkurentne", zaključuje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: