Šok za Makedoniju: SB srezala bez milosti

Svetska banka snizila je procenu rasta bruto domaćeg proizvoda Makedonije u ovoj godini sa 3,7 odsto na dva odsto, što je najmanji očekivani rast u regionu.

Region

Izvor: Beta

Utorak, 27.09.2016.

13:43

Šok za Makedoniju: SB srezala bez milosti
Foto: Thinkstock

Kako je objavljeno u šestomesečnom izveštaju za jugoistočnu Evropu, očekuje se da ekonomski rast Makedonije zbog smanjenja investicija uspori i da dostigne samo dva odsto.

"Prvi put u poslednjih šest godina investicije će negativno doprineti ekonomskom rastu, što je u suprotnosti sa zemljama regiona. Potrošnja je postala glavni pokretač rasta, podržana zapošljavanjem i visokim javnim platama i transferima", rekao je Bojan Šimbov iz Kancelarije Svetske banke u Makedoniji.

Prema Svetskoj banci, rastu makedonskog BDP u ovoj godini najviše doprinosi građevinarstvo, koje je poraslo za 19,3 odsto na godišnjem nivou, ali koje je finasirano javnim investicijma pa je uticalo na rast javnog duga.

U izveštaju se navodi da se nezaposlenost i dalje smanjuje, ali se napominje da je je 89 odsto novootvorenih radnih mesta država fiskalno stimulisala, što na srednji rok pravi pritisak na penzijski fond.

Stručnjaci Svetske banke su upozorirli da i ove godine u Makedoniji izostaje fiskalna konsolidacija, što utiče na rast budžetskog deficita i javnog duga.

Fiskalni deficit je povećan sa prvobitno budžetiranih 2,3 odsto BDP na 4,1 odsto zbog povećanog trošenja na plate, penzije i socijalne transfere, kao i zbog prilagođavanja potrošnje povezane sa avgustovskim poplavama, rekao je Šimbov.

Svetska banka za 2017. godinu Makedoniji predviđa porast BDP od 3,3 odsto pod uslovom da se održe vanredni palrlamentarni izbori najavljeni za 11. decembar i formira stabilna vlada.

U junskom izveštaju "Globalne ekonomske perspektive" Svetska banka je makedonskoj ekonomiji januarsku prognozu rasta od 3,5 odsto za ovu godinu bila povećala na 3,7 odsto, a za naredne dve godine predvidela je rast od po četiri odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: