Mole Ruse da se vrate, a svi hrle u Hrvatsku i CG

Uz Hrvatsku, koja do kraja avgusta beleži milion turističkih dolazaka više nego u istom period lani, razloga za zadovoljstvo ima i Crna Gora, koja obara rekorde

Region

Izvor: B92

Subota, 24.09.2016.

10:16

Mole Ruse da se vrate, a svi hrle u Hrvatsku i CG
Foto: Thinkstock

Razlog za zadovoljstvo u realizaciji turizma ima i Grčka, koja je uspela da poveća brojke uprkos izbegličkoj krizi.

Iako bi već dogodine zbog oporavka ruskog tržišta Turska mogla da vrati bar deo gostiju, ova je godina za turski turizam bila pogubna, sa gubicima između osam i deset milijardi dolara, što gotovo odgovara godišnjem turističkom prihodu Hrvatske.

Grubo se može reći da se ove godine do kraja avgusta u Hrvatskoj odmaralo gotovo devet odsto više gostiju nego lani, a do početka septembra ostvaren je promet koji odgovara ukupnom lanjskom turističkom prometu (13 miliona dolazaka).

Crna Gora, koja se poslednjih godina fokusirala na snažne investicije u hotelskom sektoru i privlačenje zapadnoevropskih gostiju, beleži još snažniji rast u avgustu.

U prvih sedam meseci imali su 864.000 dolazaka (4 odsto više nego lani) sa 5,2 miliona noćenja, što je rast od 0,5 odsto. U avgustu je broj gostiju porastao za 20 odsto, u prvoj polovni septembra čak 21 odsto, a buking je dobar i za početak jeseni, kažu u crnogorskom Ministarstvu održivog razvoja i turizma.

Prema procenama centralne banke, u prvih sedam meseci u Crnoj Gori je ostvareno oko 400 miliona evra turističkog prihoda, 15 miliona više nego lani.

Pritom se menja i struktura gostiju, uz rast prometa iz evropskih zemalja, pa je 54 odsto porastao broj gostiju iz Holandije, 42 odsto iz Velike Britanije, Španaca je 55 odsto više.

"Rezultat potvrđuje zdrav, stabilan i kontinuiran rast crnogorskog turizma, zahvaljujući dobroj politici koja se zasniva na izgradnji hotelskih kapaciteta visoke kategorije, radu na dostupnosti, stalnom povećanju manifestacija i drugih sadržaja", izjavio je ministar Branimir Gvozdenović, istaknuvši kako je broj turista u Crnoj Gori tri puta veći od broja stanovnika.

Grčko udruženje organizatora putovanja (SETE) procenila je da će do kraja godine Grčku posetiti 27,5 miliona ljudi, što će biti oko pet miliona više nego lani. Do kraja avgusta Grčka je imala porast od 753.000 turista u odnosu na lani.

Iako su zbirne brojke umirile strah da će grčki turizam i u ovoj godini patiti zbog izbegličke krize, neke destinacije ipak su pretrpele pad posećenosti, najviše ostrvo Kos, Samos (26 odsto) i Mitilini (69 odsto).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

9 h

Podeli: