Hrvati u šoku: Srpska roba osvaja Hrvatsku

Kada Državni zavod za statisitku uskoro bude objavio detaljnije podatke o robnoj razmeni Hrvatske sa svetom, javnost bi moglo da dočeka neprijatno iznenađenje.

Region

Izvor: Jutarnji list

Petak, 23.09.2016.

12:40

Hrvati u šoku: Srpska roba osvaja Hrvatsku
Foto: Thinkstock

Naime, kako piše hrvatski Jutarnji list, Srbija je u trgovini s Hrvatskom u prvih sedam meseci ove godine ostvarila suficit, što znači da je Hrvatska u robnoj razmeni sa Srbijom bila u minusu. I to prvi put od završetka rata.

Prema tim podacima, Srbija je u Hrvatsku u prvih sedam meseci izvezla robe u vrednosti od 256,5 miliona evra, što je rast od 13,9 odsto u odnosu na isto lanjsko razdoblje. Istovremeno, hrvatski izvoz je u Srbiju, tvrde u PKS-u, iznosio 244,7 miliona evra, što je samo 0,2 procenta više.

Proizlazi da je Srbija u prvih sedam meseci 2016. bila u plusu od 11,8 miliona evra u robnoj razmeni s Hrvatskom. Prekretnica se, tvrde u Beogradu, dogodila u aprilu.

Hrvatska statistika za sada ne daje takve podatke. Prema poslednjim dostupnim podacima DZS-a, onima za prvih šest meseci ove godine, Hrvatska je i dalje bila u plusu u robnoj razmeni sa Srbijom. No, taj je plus sve manji.

Naime, ukupna vrednost roba koje je Hrvatska u prvih šest meseci ove godine izvezla u Srbiju iznosila je 241,93 miliona evra, što je dva odsto manje nego lani. Uvoz iz Srbije u istom je razdoblju porastao čak 16,2 procenata, dostigavši vrednost od 227,03 miliona evra. To znači da je Hrvatska u prvom polugodištu 2016. u trgovini sa Srbijom bila u plusu nešto manjem od 15 miliona evra.

Zvanični podaci pokazuju da se hrvatski plus u trgovini s istočnim susedom, navodi taj list, već godinama topi. Trebalo bi, kako dodaju, upozoriti da se podaci o izvozu i uvozu roba (i usluga) među zemljama često ne podudaraju, pa nije isključeno ni da hrvatski podaci za prvih sedam meseci na kraju ponovo iskažu suficit u robnoj razmeni s tom državom.

Ali činjenica je da su vremena u kojima su hrvatske kompanije na srpsko tržište izvozile daleko više nego što su s tog tržišta uvozile daleko iza nas. Na primer, kako pokazuju podaci HGK, još 2014. u trgovini sa Srbijom smo ostvarivali suficit od 153,8 milijuna eura, dok je Hrvatska prošlu godinu zaključila s viškom u robnoj razmeni sa Srbijom od 129,2 miliona evra.

“Činjenica je da se suficit koji Hrvatska ima u robnoj razmjeni sa Srbijom smanjuje. To je primarno posledica ‘šetanja’ velikih sistema, poput Agrokora i Atlantik grupe, koji tamo sve više proizvode, dok se na našem tržištu sve više troše proizvodi koji se proizvedu u Srbiji”, ističe Željko Lovrinčević iz zagrebačkog Ekonomskog instituta.

Veliku ulogu u tome ima, dodaje Lovrinčević, i jak hrvatski turistički sektor. Naime, rast hrvatskog turizma pogoduje uvozu prehrambenih proizvoda iz Srbije. Zbog svega toga Lovrinčević i u budućnosti očekuje nastavak trenda rasta uvoza iz Srbije.

Na rast uvoza iz Srbije u velikoj meri utiču i trgovinski sporazumi. Tako je, na primer, nakon rata okidač za rast robne razmene bilo sklapanje Ugovora o slobodnoj trgovini između Hrvatske i tadašnje SR Jugoslavije 2002. godine. Dodatni podsticaj rastu robne razmene između dve zemlje dao je ulazak Srbije u CEFTA, u kojoj se tada nalazila i Hrvatska, 2007. godine. Nakon pristupanja Hrvatske EU, i na trgovinu naše zemlje i Srbije počele su se primenjivati odredbe Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, koji je Beograd sklopio s Briselom, a koji srpskoj robi na tržištu Unije daje nešto povoljniji tretman od onoga koji roba iz EU ima na srpskom tržištu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

71 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: