Hrvati objavili rat Airbnb, evo šta su smislili

Hrvatska turistička zajednica tražiće od Airbnb i drugih platformi da ubuduće objavljuju ponude za smeštaj isključivo registrovanih domaćih iznajmljivača.

Region

Izvor: Jutarnji list

Petak, 26.08.2016.

18:11

Hrvati objavili rat Airbnb, evo šta su smislili
(Foto: Thinkstock.com)

To će biti prvi pokušaj hrvatskih institucija da s Er-Bi-En-Bijem i drugim platformama "otvore pregovore" u svrhu bolje regulacije iznajmljivanja putem ovakvih servisa u kojima su, između ostalog, saveznika pronašli i brojni nelegalni iznajmljivači.

"Korišćenje Airbnb nije problem dok se ne oglašava turistički smeštaj koji nije registrovan. Namera Hrvatske turističke zajednice je da se prilikom oglašavanja smeštajnih objekata od iznajmljivača zatraži dokaz da se delatnost obavlja u skladu sa propisima. Na taj način bi se obezbedilo da se na portalima isključivo oglašavaju registrovani objekti, a samim tim dodatno bi bila olakšana i kontrola", pojasnili su iz HTZ-a i dodali kako u skorije vreme planiraju upravo na ovu temu pokrenuti razgovore s Airbnb i drugim platformama.

Hrvatska inicijativa za bolju regulaciju poslovanja Airbnba biće jedan u nizu evropskih i svetskih pokušaja da se američka onlajn platforma natera da smanji "sivu ekonomiju" - dakle, slučajeve iznajmljivanja u kojima koristi imaju isključivo Airbnb, iznajmljivač i onaj koji unajmljuje, ali ne i država koja u ovom lancu na najam nekretnina ne uspeva da naplati poreze i takse.

Ukoliko prođe inicijativa HTZ-a, Hrvati će, ako na Airbnb žele da oglase stan ili sobu, morati da registruju delatnost i dokaz da pokažu prilikom prijavljivanja na platformu.To, zapravo, znači da će se iznajmljivanjem baviti profesionalno, dobiti rešenje o kategorizaciji, državi plaćati porez, lokalnoj zajednici uplaćivati takse, i pridržavati se strogih propisa koji regulišu turističku i ugostiteljsku delatnost.

Kako preko Airbnb mnogi smeštaj iznajmljuju samo povremeno, postavlja se pitanje da li je zahtev za registrovanje delatnosti u nekim slučajevima preteran.

Predsednik Zajednice porodičnog turizma HGK Nedo Pinezić napominje da bi se mogla uvesti blaža opcija za one koji se najmom bave povremeno.

U svetu i Evropi sve je više inicijativa za boljom regulacijom Airbnb. Od prošle godine Airbnb u Parizu i Amsterdamu prikuplja boravišne takse i vraća ih u budžet, ali takva mogućnost ne postoji u svakoj državi.

Najsličnija ideja ovom hrvatskom predlogu potekla je iz Berlina.

Tamošnja je vlast, u nedostatku stanova za dugotrajni najam, uvela propis prema kojem su vlasnicima stanova koji kratkoročno žele da iznajme nekretnine bez gradskih dozvola za to propisala kazne od stotinak hiljada evra. Mera nije uspela potpuno jer je sud dozvolio izuzetke, tako da vlasnici dve nekrtenine mogu da iznajme onu u kojoj ne žive.

Airbnb od aprila šalje upozorenja svima koji stanove iznajmljuju duže od četiri meseca bez gradske dozvole. U suprotnom kazne dosežu do 25.000 evra.

B92 Biz je i kontaktirao Airbnb ovim povodom, a šta su nam odgovorili čitajte u našoj posebnoj vesti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: