Kad besplatan odmor postane privilegija

Kolektivnim ugovorima je precizirano da novac za letovanje obezbeđuju poslodavci čija je obaveza da na račun Fonda za rekreaciju uplaćuju 0,2 odsto bruto zarade

Region

Izvor: B92

Četvrtak, 25.08.2016.

13:30

Kad besplatan odmor postane privilegija
(Foto: Thinkstock.com)

Jedina šansa za većinu zaposlenih u Crnoj Gori da zasluženi odmor od sedam ili deset dana provedu, i to besplatno, u nekom od hotela na Crnogorskom primorju, u planinskom delu, ili u nekoj od banja, jeste da iskoriste ponudu sindikata.c

Sindikalnim organizacijama, bilo da je reč o sindikatima u državnim organima, javnim preduzećima, ili u privatnom sektoru, nije lako da odrede listu onih koji će imati tu privilegiju da se besplatno odmaraju, s obzirom na to da je broj zainteresovanih, iz godine u godinu sve veći. To nedvosmisleno ukazuje na činjenicu da je sve više onih koji, bez obzira da li rade u javnom ili privatnom sektoru, koji nemaju novca za letovanje.

Podaci govore da će se ovog leta, zahvaljujući sindikatu, nešto više od 6.000 zaposlenih odmarati na moru i planini, ili će iskoristiti blagodeti banjskog lečenja. Kolektivnim ugovorima je precizirano da novac za letovanje obezbeđuju poslodavci čija je obaveza da na račun Fonda za rekreaciju uplaćuju 0,2 odsto bruto zarade. Potom Društvo za rekreativni odmor i banjsko lečenje (REKRA), čiji je osnivač Savez sindikata Crne Gore, ugovara sa hotelima, banjama i odmaralištima termine, cene i sve ostalo u vezi sa tim. O tome ko će od zaposlenih moći da iskoristi pravo na besplatni odmor odlučuju sindikalne organizacije na osnovu zdravstvenog stanja, radnog staža i uslova rada zaposlenih.

Izvršni direktor REKRE, Radule Miljanić, kaže za Danas da nijedan kolektivni ugovor u firmama koje posluju u bivšim jugoslovenskim republikama nema odredbu koja obavezuje poslodavca da izdvaja sredstava za odmor te da je, imajući u vidu broj i mogućnosti zaposlenih u Crnoj Gori, brojka od oko 6.000 onih kojima sindikati obezbeđuju besplatno letovanje, veoma značajna. I hoteli i banje u kojima na ovaj način odmaraju zaposleni su na zavidnom nivou, reč je o solidnim turističkim objektima tako da se većina vrati veoma zadovoljna.

Odmori u hotelu na moru, ili planini, su na bazi punog pansiona u trajanju od sedam dana, dok banjsko lečenje traje deset dana, takođe uz pun pansion.

Od ukupnog broja onih koji letuju posredstvom sindikata najviše je zaposlenih u javnom sektoru. To je i očekivano imajući u vidu činjenicu da u državnoj i lokalnoj upravi, kao i državnim firmama, radi oko 160.000 ljudi. Međutim i zaposleni u privatnim firmama, bez obzira na vrstu delatnosti kojom se bave, ili broj zaposlenih dobijaju određeni broj mesta. I novinari su uključeni u raspodjelu sindikalnih mesta tako da svake godine određeni broj poslenika javne reči odmara na ovaj način.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: