Panasonik sve bliži Gorenju

Gorenje je potpisalo sporazum sa Panasonikom, koji Japancima omogućava da u kompaniji iz Velenja od 13. jula obavi detaljnu finansijsku analizu.

Region

Izvor: B92

Utorak, 26.07.2016.

12:42

Panasonik sve bliži Gorenju
Foto: Tanjug

Panasonik će nakon toga doneti odluku o povećanju udela u Gorenju.

Deonice Gorenja jutros su na LJSE uzletele gotovo 5 odsto uz visok promet.

Sudeći prema saopštenju Gorenja na Ljubljanskoj borzi Panasonik će dubinsko snimanje obaviti do kraja septembra, a onda će imati mogućnost da poveća svoj udeo, ako se za to odluči. Do sada, o tome nisu doneli još nikakvu odluku, dodali su.

"U okviru uslova za sprovođenje due diligence, partneri su se saglasili oko strateške orijentacije u pogledu buduće uloge Gorenja u okviru Panasonik Grupe, ako bi Panasonik tim aktivnostima kupio kontrolni udeo u Gorenju", napisali su.

Panasonik je 2013. ušao u Gorenje, kada je u proizvođaču bele tehnike iz Velenja stekao 10,74 odsto udela, da bi potom prošle godine dokupio 1,2 odsto kompanije.

Gorenje je ostvarilo vrlo dobre poslovne rezultate u prvom kvartalu ove godine. Ostvareno je tako 6,8 miliona evra dobiti iz posloivanja (EBIT) što je čak 52 odsto više nego u istom periodu lane. Čista dobit iznosila je oko 600.000 evra dok je lani u ovom periodu iskazan gubitak od 2,1 milion evra.

U prvom kvartalu Grupa Gorenje imala 28,5 miliona evra prihoda od prodaje što je 6,5 odsto više nego u istom periodu lane.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Norvežani beže u Švajcarsku

Oštro povećanje poreza na bogatstvo i dividende od strane norveške vlade orijentisane na levo, podstaklo je desetine bogataša nordijske nacije da se presele.

12:07

21.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

13 h

Podeli: