Studije u Beču: Mesečno bar 1.000 EUR

Bečki univrzitet privlači veliki broj studenata iz Hrvatske i susednih zemalja, a od kako je deo EU, hrvatskim studentima je lakši proces prijave na fakultet.

Region

Izvor: B92

Nedelja, 24.07.2016.

11:52

Studije u Beču: Mesečno bar 1.000 EUR
Foto: Thinkstock

Mia Buljan iz Udruženja hrvatskih studenata u Austriji kaže kako je za upis na univerzitet u Beču potrebna potvrda o državnoj maturi, a za neke studije, poput medicine, prijemni ispit. Ako nemate potvrdu o znanju nemačkog jezika, ispit možete polagati u Beču.

Martini Batinić odluka o Beču došla je tokom selidbe u Grac. Njene roditelje šokiralo je stanje u domu.

Prekrivači su "glumili" zavese, sve je bilo jako staro i prljavo, a studentima ni traga. Odmah su odlučili promeniti ne samo dom, već i grad.

"Studentski život za mene znači polako upoznavanje sveta odraslih, učenje o tome ko si zapravo i šta želiš u životu. U poređenju s 'prosečnim' studentom više trošim, jer moram plaćati stan pa radim pola radnog vremena. Uz to, finansijski mi pomažu roditelji, braća i sestre. Mesečno mi je potrebno 1.250 evra", otkriva sagovornica.

Nikola Šimunović u Beč je došao još tokom srednje škole kako bi se upoznao s austrijskim školskim sistemom. Već tada je znao kako će studirati ekonomiju, a u Zagrebu nije hteo da bude samo jedan od hiljadu ekonomista.

Zavoleo je grad i upisao Bečki univerzitet gde je upravo završio drugu godinu.

"Život studenta je super. Bilo bi savršeno da još imamo subvencije za hranu kao što je slučaj u Hrvatskoj", ističe Nikola koji živi u studentskom domu, a mesečni budžet mu je oko 600 evra.

Njega puni svirajući harmoniku na hrvatskim slavljima i priredbama. Nakon studija i on se planira vratiti u domovinu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

21 h

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

7 h

Podeli: