Mask drži obećanje, daje Slovencu 550.000$ odštete

Vlasnik Tesla Motorsa održao je obećanje pa će njegova kompanija isplatiti slovenačkom radniku Gregoru Lesniku odštetu od čak 550.000 dolara.

Region

Izvor: B92

Četvrtak, 21.07.2016.

12:18

Mask drži obećanje, daje Slovencu 550.000$ odštete
(Foto: Getty images)

Lesnik je u Americi radio za jednog od podizvođača nemačke kompanije koja je obavljala posao na gradilištu fabrike električnih automobila Tesla Motorsa.

Kompanija Tesla Motors iskorišćavala je jeftinu slovenačku i hrvatsku radnu snagu koja je radila na izgradnji visokotehnološke lakirnice u Kaliforniji.

Podizvođači su plaćali strane radnike 5 dolara odnosno 4,4 evra po satu, znatno manje nego američke radnike. Mercuri Nevs priču je objavio na osnovu razgovora sa radnicima, među njima i Slovencem Gregorom Lesnikom iz Velenja. Lesniku, nezaposlenom električaru sa skromnim znanjem engleskog jezika, obećali su nadzornički posao u Južnoj Karolini, međutim, nikada ga nije dobio. Završio je kao teški fizički radnik u Silicijumskoj dolini. Nakon tri meseca rada, Lesnik se teško povredio pa podneo tužbu protiv Tesle i njihovih podizvođača.

Radnici su bili plaćani samo za 40-časovni radnu nedelju. U maju prošle godine Lešnik je pao pri gradnji krova i slomio obe noge, nekoliko rebara, a pretrpeo je i potres mozga.

Njegovu ispovest možete pročitati u napoj posebnoj vesti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

22 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: