Hrvat radi za državu 181 dan godišnje

Hrvatski radnik za državu radi 181 dan u godini, podatak je do koga je došlo tamošnje Udruženje poreskih obveznika.

Region

Izvor: B92

Petak, 01.07.2016.

12:50

Hrvat radi za državu 181 dan godišnje
(Foto: Thinkstock.com)

Hrvatski radnik iz Zagreba koji prima prosečnu platu, oženjen je i ima jedno dete, nepušač je i ima automobil za državu, prema računici Udruženja poreskih obveznika Lipa, radi 181 dan u godini.

Reč je o podacima dobijenim digitronom za izračunavanje ličnog Dana poreske slobode u Hrvatskoj, kojeg su osmislili i izradili u Udruženju poreskih obveznika Lipa. Dan poreske slobode je dan u godini kada poreski obveznici prestaju da rade za državu i njene institucije, "one svima potrebne (školstvo, zdravstvo), ali i prekobrojne i upitne agencije, institute, ustanove i njihove subvencije, podsticaje, podrške i nadoknade", pojašnjavaju iz tog udruženja.

U Hrvatskoj radnik sa prosečnim primanjima taj dan može "proslaviti" 1. jula, a iz Lipe tim povodom pozivaju građane da zajedno obeleže ovaj dan na društvenim mrežama, i da tako ukažu na problem prevelikog poreskog opterećenja građana u Hrvatskoj.

Naime, ističu, ukupno poresko opterećenje radnika sa prosečnom platom u Hrvatskoj je veće od 50 odsto. To znači da prosečni hrvatski porezni obveznik radi za državu nešto više od pola godine, što se u odnosu na 2015. godinu nije promenilo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: