"Krenuli iz garaže, sad gledamo samo u Evropu"

Prvi čovek hrvatske Atlantik grupe Emil Tedeski izjavio je da je ta grupacija zainteresovana za širenje ali prema Zapadnoj Evropi i ne po suludim cenama.

Region

Izvor: B92

Četvrtak, 30.06.2016.

13:40

Foto: Tanjug

“Mi smo zainteresovani za konsolidaciju, za ukrupnjavanje proizvodnog portfelja, ali ne bezuslovno. Naša stremljenja su prema zapadnoj Europi, naročito prema Nemačkoj, Austriji i Švajcarskoj, zatim prema nordijskim zemljama, Danskoj i Švedskoj”, izjavio je Tedeski za N1.

Govoreći o nastanku i razvoju Atlantik grupe, Tedeski je kazao da je prvu dekadu razvoja do 2001. godine obeležio organski rast, a onda su došli pod reflektore kada su napravili prvu akviziciju kupovinom Cedevite od Plive.

“Bili smo mlada ekipa iz garaže, a kupili smo vrlo transparentno Cedevitu od Plive. Bilo je puno razgovora kako to da je Pliva prodala porodično srebro, a dobijao sam i brojne pozive kolega koji su mi govorili zašto kupujem umirući proizvod. Danas, kad smo mi više puta uvećali proizvodne rezultate, kad smo napravili maksimalnu ekspanziju ne samo u regionu nego i izvan nje, kad smo Cedevitu uveli i u ugostiteljske objekte, kad smo napravili Cedevitu u boci, odjednom ljudi komentarišu drugačije”, kazao je Tedeski.

Tedeski je na pitanje gde je hrvatska Podravka u poslovnim planovima kompanije ne čijem je čelu, kazao da nije tajna da su 2008. i 2009. pokušali da kupe tu kompaniju ali da nije postojala saglasnost svih političkih činilaca u tadašnjoj vladi.

Objasnio je da smatra da bi odnos vlade trebalo da se promeni prema Podravci i da bi trebalo promeniti njen status kao glavne kompanije za poljorpivrednu proizvodnju u Hrvatskoj i dodao da će u slučaju da reši da kupi udeo u Podravci sve biti transparentno i biće prvo obaveštena Zagrebačka berza.

“Mi sve što smo napravili, napravili smo izuzetno transparentno, objavili smo preko berze. Nijedna nam država nije ništa prodavala, a svakoj smo kompaniji, koju smo preuzimali, dodali na vrednosti. Ja smatram da je Atlantik grupa zlato ili dijamant, a svatko ko želi može stvoriti novu vrednost bilo u Atlantik grupi ili u Podravci”, naveo je Tedeski.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: