Hrvatima ultimatum? Zbog Bregzita uvode €

Osam zemalja članica EU koje ne koriste evro kao zvanično sredstvo plaćanja možda će zbog Bregzita morati da ga hitno uvedu.

Region

Izvor: B92

Sreda, 29.06.2016.

17:02

Hrvatima ultimatum? Zbog Bregzita uvode €
(Foto: Thinkstock.com)

Danska, Švedska, Bugarska, Hrvatska, Češka, Mađarska, Poljska i Rumunija mogle bi da se nađu pred ultimatumom koji će im nametnuti šef Evropske komisije Žan Klod Junker, koji nakon Bregzita želi što brže da poveže ostale članice EU zajedničkom valutom ne bi li EU u celini postala monetarna unija.

Ukoliko se ostvari taj cilj - uvođenje evra u svim članicama, lideri EU se mogu ozbiljno pripremati i za idući korak u povezivanju Evrope – poresku uniju. Nemački mediji pišu da će se nakon izlaska Velike Britanije iz EU ubrzati planovi za dovršenje monetarne unije.

Ranije ove nedelje, češki ministar spoljnih poslova Lubomir Zaoralek rekao je kako su šefovi EU i njihove birokrate negativan simbol federalizma, kojeg Britanci žele da izbegnu po svaku cenu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

74 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: