Hrvati napravili veliki korak, kako su uspeli?

Onlajn fiskalizacija, koja se u Hrvatskoj primenjuje od 2013. godine u značajnoj meri je doprinela smanjenju sive ekonomije.

Region

Izvor: Tanjug

Sreda, 29.06.2016.

16:50

Hrvati napravili veliki korak, kako su uspeli?
Foto: Thinkstock

Ona omogućava automatsku analizu rizika za nelegalne aktivnosti, ocenili su sagovornici Tanjuga.

Direktor poreske uprave Zdravko Zrinušić je pojasnio da onlajn fiskalizacija znači da istog trena kad prodavac izda fiskalni račun, poreska uprava dobija sve podatke koji su na tom računu, koji se potom čuvaju u njihovom sistemu i koriste u analizama rizka.

Istovremeno, kada server prepozna račun, dodeljuje mu kontrolni broj i vraća na uređaj kod prodavca koji ga potom šampa i daje kupcu, navodi Zrinušić i dodaje da se ceo proces odvija u stotom delu sekunde.

On je podsetio da je motiv za uvođenje onlajn fiskalizacija 2013 godine bila želja da se preduzmu konkretni koraci kako bi se zaustavilo bujanje sive ekonomije.

"U našem budžetu PDV učestvuje sa 40 odsto, od čega 25 odsto iznosi PDV koji čini gotovinski platni promet“", naveo je Zrinušić i dodao da je to uticalo na uvođenje obveze fiskalizacije svih računa, uključujući i kartice.

Kako je rekao, u Hrvatskoj je prošle godine evidentirano 2,3 milijardi računa koji su fiskalizirni i koji su imali promet od 155 milijardid kuna, a u tim računima je bilo sadržano 28 milijardi kuna PDV-a.

Zrinušić je ukazao da je uvođenje sistema primene onlajn fiskalizacije bilo izuzetno zahtevno, a o tome svedoči i činjenica da druge države u okruženju, pa i u EU traže savete za sprovođenje ovog procesa od Hrvatske.

Zamenik ministra finansija Hrvatske Saša Drezgić je rekao da je izuzetno uspešan proces fiskalizacije, ali da je i inspekcijski nadzor značajno smanjio sivu ekonomiju i kršenje prava u oblasti radnih odnosa.

Drezgić je naveo da automatski nadzor nad privrednim subjektima koji se postiže boljim praćenjem procesa u okviru informacionih sistema omogućava tačno identifikovanje preduzeća i pojedinaca kod kojih se vidi pojačan rizik od ulaska u sferu sive ekonomije.

Takođe, jedan od motiva koji bi sprečio ulazak u sivu zonu jeste popuštanje poreske presije nad preduzetnicima i poreškim obveznicima, rekao je Drezgić i dodao da smanjenju sive ekonomije može da doprinese i smanjenje oporezivanja nižih dohodovnih razreda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: