Probijaju trasu duž Tare, neće morati u CG

Mehanizacija Oružanih snaga BiH počela da probija put desnom obalom reke Tare, u opštini Foča, koji će omogućiti splavarenje bez prelaska na teritoriju CG

Region

Izvor: Capital.ba

Sreda, 08.06.2016.

11:18

Probijaju trasu duž Tare, neće morati u CG
Foto: Thinkstock

Načelnik opštine Foča Radisav Mašić rekao je da će put kroz najveći kanjon u Evropi biti dugačak 18,5 kilometara i da će koštati oko 1,5 miliona KM.

On je naveo da će iz budžeta opštine Foča u ovoj godini biti izdvojeno 200.000 KM.

Početak radova kasnio je nekoliko meseci, dok nisu rešeni imovinsko-pravni odnosi, a, prema sporazumu opštine Foča i Ministarstva odbrane BiH, probijanje trase trajaće 35 dana.

Osim pomoći Saveta ministara BiH, pomoć se, na osnovu dogovora iz decembra prošle godine, očekuje i od Ministarstva saobraćaja i Ministarstva trgovine i turizma Republike Srpske.

Više od 20 fočanskih rafting kampova i klubova pokrenulo je pre devet godina inicijativu za gradnju ovog puta koji će omogućiti brži razvoj turizma, jer turisti više neće morati da prelaze na crnogorsku stranu Tare da bi stigli do polazne tačke za rafting, čime će se izbeći mukotrpne procedure na granici.

Predsednik Udruženja fočanskih raftera Miroslav Davidović rekao je da je ovo od ogromnog značaja, ne samo za raftere, već i za lokalno stanovništvo.

Makadamski put uz Taru biće povezan s putem Foča - Šćepan Polje koji je, mada u rangu magistralnog, u veoma lošem stanju. Ovaj uski put je prošle godine proširen na kritičnim deonicama, ali je ostalo da delovi koji su prošireni budu asfaltirani.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: