Svakom Hrvatu po 130 EUR za odmor

Hrvatska bi mogla da uvede vaučere za odmor od 10.000 kuna (133 evra), koje bi zaposleni dobijali od poslodavca, a država bi im to priznala kao poresku olakšicu

Region

Izvor: B92

Utorak, 31.05.2016.

12:08

Svakom Hrvatu po 130 EUR za odmor
Foto: Thinkstock

Da li će taj sistem biti primenjiv i u Hrvatskoj, čime bi se podstakli domaći stanovnici na odmor u kontinentalnom delu zemlje i van glavne sezone na Jadranu, biće jasnije nakon razgovora koje s mađarskim kolegama o toj temi vodi ministar turizma Anton Kliman, piše Slobodna Dalmacija.

Ministrova ideja da se domaći turizam podstakne olakšicama, kojima bi poslodavci zaposlenima davali vaučere za odmor zbog kojih bi im turističke i ugostiteljske usluge bile jeftinije i do 30 odsto zapravo je mađarski model koji se primenjuje već nekoliko godina.

Reč je o subvenciji za putovanja koju bi poslodavci isplaćivali preko vaučera kao nekadašnji regres. Zauzvrat bi dobili nižu stopu poreza na dohodak na uplaćene iznose radnicima. Sve još treba usaglasiti s Ministarstvom finansija i predstavnicima poslodavaca i sindikata.

I dok bi hrvatski turistički i poreski čelnici tek trebalo da razreše nedoumice o modelima primene te ideje, Mađari su time broj domaćih turista u proteklih pet godina povećali za čak 30 odsto.

Takozvana Sep kartica u Mađarskoj je svojevrsna stimulacija države jačanju domaćeg turizma, zbog čega je ukupni prihod mađarskog turizma od domaćih gostiju povećan za 64 odsto. Do sada je 26.500 mađarskih kompanija koristilo Sep karticu, te je tako skoro 1,3 miliona građana dobilo mogućnost jeftinijeg odmora.

Samo prošle godine u Mađarskoj je od takvih vaučera ostvaren promet od 90 milijardi forinti, odnosno oko 290 miliona evra, koliko su kompanije uplatile zaposlenima na ime Sep kartice. Taj su iznos građani uglavnom utrošili na turističke i ugostiteljske usluge, kaže Marin Skenderović, direktor HTZ-a u Budimpešti.

“Država je dala mogućnost kompanijama da zaposlene stimulišu s oko 1.500 evra za odmor. Ideja je u Mađarskoj odlično sprovedena, pa je samo tokom prošle godine 20 odsto ukupnog prihoda od smeštaja koji je ostvario domaći turizam plaćeno Szep karticama. Svakoj kompaniji u Mađarskoj omogućeno je da zaposlenom, osim redovnih plata, isplati i iznos od 450.000 forinti (1.500 evra), s tim da se taj iznos oporezuje manjim postotkom nego lični dohodak. Reč je o kartici kojom se može plaćati isključivo u turističkim objektima (hoteli, restorani, bazeni, kupališta, wellness-centri ….) koji prihvataju plaćanje Sep karticom. Turističke kompanije same pristupaju tom programu i potpisuju da prihvataju te kartice”, objašnjava Skenderović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: