Naredba operaterima: od 1. juna niže cene

Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) BiH naložila je telekom operaterima u BiH da najkasnije do 1. juna snize cene usluga mobilne telefonije.

Region

Izvor: B92

Ponedeljak, 30.05.2016.

19:00

Naredba operaterima: od 1. juna niže cene
Foto: Thinkstock

RAK je telekomunikacionim operaterima naložio da do tada "primene mere iz Odluke o usklađivanju cena usluga mobilne telefonije i uslova za pružanje telekomunikacionih usluga radi snižavanja cijena i podsticanja konkurencije".

"Evidentno je da na maloprodajnom tržištu mobilne telefonije u BiH, umesto efektivne konkurencije, postoje indicije oligopolnog ponašanja, odnosno koordinisanog ponašanja tri mobilna operatora", navodi se u saopštenju RAK-a.

RAK je saopštio da je radi sprovođenja zaključaka Parlamentarne skupštine BiH uradio detaljne analize koje su pokazale da su cene mobilne telefonije u BiH iznad proseka cena u zemljama regiona.

Odlukom je naloženo dominantnim mobilnim operaterima - "BH telekomu", "M:telu" i HT-u i usklađivanje uslova za pružanje usluga operatora javnih elektronskih komunikacionih mreža, fiksnih javnih telefonskih usluga i pristupa internetu.

RAK je utvrdio da tri telekomunikacionih oparatera u BiH imaju slične ponude u pogledu sadržaja i cena tarifnih paketa, što, kako se ističe, ukazuje na nekonkurentsko ponašanje operatora.

Agencija je analizirala i uslove dopune pripejd računa, poredeći ih sa zemljama u okruženju i zaključila da mobilni operatori u BiH primenjuju kraća vremena trajanja početnog kredita i uplaćenih iznosa na pripejd računima.

Agencija je konstatovala da operateri na veb-stranicama, kao i reklamnim kampanjama navode cene bez PDV-a, ali uz teško uočljivo obaveštenje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: