Budva dobija "vodeni grad", otvaranje 15. juna

Akva park u Budvi spremno će dočekati letnju turističku sezonu.

Region

Izvor: B92

Petak, 27.05.2016.

12:16

Budva dobija
(Foto: Thinkstock.com)

Izgradnja modernog akva parka na brdu Spas iznad Budve privedena je kraju, a kako je Dnevnim novinama potvrđeno iz više izvora bliskih investitoru, svečano otvaranje biće organizovano 15. juna.

Projekat koji je realizovala ruska kompanija "Akuatera solutions", završen je u predviđenom roku. Izgradnjom pomenutog akva parka Crna Gora dobija jedinstven turistički sadržaj koji na znatno viši nivo podiže turističku ponudu.

Shodno ugovoru koji su pre nešto više od godinu dana potpisali tadašnji predsednik opštine Budva Lazar Rađenović i član upravnog odbora preduzeća "Akuaterra solution", Sahret Hajdarpašić, na ime godišnjeg zakupa 42.000 kvadrata zemljišnog kompleksa na brdu Spas pomenuta kompanija će u narednih 30 godina Opštini plaćati 240.000 evra, s tim što će prve dve rate biti umanjene za 50 odsto za period do završetka izgradnje Akva parka i dobijanja upotrebne dozvole.

Zaključivanjem ovih ugovora i izgradnjom Zabavnog Akva parka na brdu Spas, Opština Budva je prihodovala 2.000.000 evra, shodno Ugovoru o kupoprodaji opreme. Prva faza izgradnje realizovana je do leta 2015. godine, a druga faza koja je podrazumevala montiranje koje je nedavno završeno.

Priča o Vodenom gradu, započela je 2006. godine, kada je opština Budva kiparskoj kompaniji "numerico Trade Limited" izdala zemljišni kompleks na 20 godina, a tadašnji ministar turizma Predrag Nenezić postavio je i kamen temeljac.

Međutim, posao je ubrzo propao, a opština na sebe preuzela kredit Kiprana od 1,6 miliona evra. Nakon toga opština je godišnje morala i da plaća po 300.000 evra za smeštaj opreme u barskom terminalu za "Vodeni grad", koju su Kiprani davno kupili.

Od prodaje opreme kompaniji "Akuatera solution" opština je zaradila dva miliona evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: